„Kada sagledamo širu sliku i šta se sve dešavalo u protekle dvije godine, produženje zimskog raspusta za ovu godinu, samo će doprinijeti negativnim rezultatima sa kojima će se suočiti“, kazala je Mihai.

Posljedice koronavirusa i kako je on uticao na obrazovni sistem, prema njenim riječima, tek će da budu poznate.

Odgovorajući na pitanje kako će se nadoknaditi sve što je propušteno u obrazovanju tokom protekle dvije godine, Mihailović je kazala da su komentari po tom pitanju različiti.

„Možda nije propušteno. Neka ovo bude laička ocjena, ali bi bilo ipak lijepo da neko onda uradi analizu i saopšti javnosti da nema nikakvih propusta ili da ih ima, kako bi znali šta treba da radimo“, poručuje Mihailović.

Ona napominje da je bilo preporuka da se već u prvim mjesecima korone krene sa pripremama nadoknade obrazovanja.

„Ali se nije ništa radilo povodom toga i sad je pravo vrijeme. Nadam se da će se nadležni oglasiti i reći nam da li smo u pravu ili ne“, rekla je Mihailović.

Ona ocjenjuje da je svaki razred i uzrast osjetio negativne efekte korone, ali da su djece iz socijalno ugroženih porodica ipak najugroženija.

Kristina Mihajlović

Prema riječima Mihailović, prvaci su takođe ti koji su najviše osjetili negativne efekte korone, kao i svi završni razredi.

Psihološkinja Radmila Stupar Đurišić smatra da sve što je rađeno tokom ove dvije godine, pogrešno.

„Pogrešna je i onlajn nastava, pogrešno je i skraćenje časova. Pogrešno je na duge staze, jer mi trenutno zadovoljavamo formu, a dovodimo u pitanje kvalitet znanja koji djeca zadržavaju“, pojasnila je Stupar Đurišić.

Ona je istakla da se propušteno u obrazovanju može nadoknaditi alternativnim obrazovanjem.

„To podrazumijeva dodatne radionice, dodatne dopunske časove koje će organizovati škole ili resorno Ministarstvo, ili nevladin sektor“, navela je Stupar Đurišić.

Ona navodi i da je alternativni način obrazovanja prilično Krpoznat, jer su djeca, koja tokom školavanju nijesu dobila adekvatnu praksu, pribjegavala ovom modelu.

„Zato očekujem da će osnovci i srednjoškolici, na neke alternativne načine učiti ovo što su propustili u periodu korone“, rekla je Stupar Đurišić.

Ona je istakla da je obrazovni sistem dosta opterećen, ali da nevladin sektor ima dosta dobrih projekata koji bi mogli da pomognu.

Izvor: mediabiro