Festival, koji sufinansira Ministarstvo kulture, što na neki način i garantuje opstanak festivala za naredna vremena, održava se u organizaciji Opštine Kolašin i NVO „Korifej teatar“ pod kojim funkcioniše pozorišni život u Kolašinu.

Na prošlogodišnjem festival održane su pozorišne predstave iz Poljske, Ukrajine, Rusije, Španije, Češke, Slovačke, Estonije, Litvanije, Srbije, Mađarske, BIH i Crne Gore.

Kuriozitet festivala svakako je gostovanje predstave „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturu Tivat, Think Tank studija Novi Sad i Festivala Maszk iz Segedina, projekta koji je u prethodnih godinu dana osvojio ne samo 7 Sterijinih nagrada, već je osvojio i brojne festivale u regionu. Zatim, tu je i predstava „Bog masakra“ koju je po tekstu svjetski poznate dramske spisateljice Jasmine Reze postavio Siniša Evtimov, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. U „Bogu masakra“ igraju mladi crnogorski glumci: Jelena Đukić, Marija Labudović, Vule Marković i Omar Bajramspahić.

Predstava “Draga Jelena Sergejevna”, Festival Korifej

Zapažena je i predstava „Ukalupljivanje – tragedija loptanja u Srba“ ustanove kulture Vuk iz Beograda u kojoj igraju već zvučna imena srpske i regionalne glumačke scene: Marko Grabež, Stefan Bundalo, Strahinja Blažić, Aleksandar Kecman i drugi. Predstava će zatvoriti festival, a otvoriće ga Banjalučko studentsko pozorište sa prestavom „Ostajte“, autorskim projektom poznate glumice Ljiljane Čekić.

Korifej teatar je pažnu privukao i svojom repriznom selekcijom, sa predstavama: „Enciklopedija mrtvih“ koju je po zbirci Danila Kiša režirao Ferid Karajica, „Krivica“ Nebojše Romčevića u izvođenju Anđelije Rondović i Đorđija Tatića, „Luckasti klovnovi“ Toda Nikoletića koju igraju Anđelija Rondović i Sanja Vujisić, „Kontrolni“ Milene Depolo u režiji Đorđija Tatića, korpodukcija sa Glumačkom trupom „Sinhro“ iz Podgorice. Osim toga, na domaćem jeziku posjetioci su pogledali i najnoviju ispitnu predstavu studenata Glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Zločin na Kozjem ostrvu“ koju je po tekstu Uga Betija režirao profesor pokreta Ferid Karajica, a u kojoj igraju Vanja Jovićević, Anđela Radović, Milica Šćepanović i Marko Todorović.

Detalj sa jedne od predstava, Festival Korifej

Kuriozitet selekcije teatra za djecu, osim „Luckastih klovnova“ i divne ulične marionetske predstave iz Španije „Huanita i Benjamin“, jesu i „Crvenkapa“ Teatra mladih, u kojoj igraju glumice Gradskog pozorišta Podgorica, Branka Femić i Katarina Krek, a takođe i „Pazi zebru gazi“ u režiji Petra Pejakovića u kojoj igraju već afirmisani Jelena Simić i Slaviša Grubiša, produkcija tivatksog Centra za kulturu. Dječiji program izveden je na glavnoj ulici i trgu.

Selekcija inostranih predstava je bogata i žanrovski raznovrsna, a ono što je krasi jeste da ni jedna osim litvanske predstave nije rađena na lokalnom jeziku već su rađene sredstvima univerzalnog jezika – pokreta, mimike, pantomime, neverbalnog gesta, teatra tijela i tako dalje, uglavnom lako su razumljive domaćem gledalištu.

Filmski program koji je uredio Sead Šabotić,  emitovani su na lokacijama na otvorenom.

Radionice festivala vodile su glumice Anđelija Rondović radionicu “Usputno pozorište“, Jelena Đukić “Pozorište ličnog stava”, a likovni umjetnici Srđa Dragović radionicu “Siluete varoši” i Milena Vukoslavović “Murali varoši”.

Inače, dizajner Korifeja bio je Srđa Dragović, tehnički koordinator Đorđije Tatić, organizaciju su činili i direktor i osoblje Centra za kulturu Kolašin, bez čijeg učešća bi sve bilo nezamislivo. Podršku pruža i Društvo prijatelja Kolašina, TO Kolašin, a produkciju je vodila Tamara Jašović. Selektor programa i glavni organizator Korifeja je Zoran Rakočević. On i poručuje da je jedini način da festival opstane da ga opštinske i državne vlasti na neki način institucionalizuju i učvrste. “Za sada festival zavisi samo od volje nas nekoliko pojedinaca. Usljed profesionalnog angažmana više ne možemo da se volonterski bavimo organizacijom jednog događaja koji traje mjesec dana i koji je međunarodnog tipa. U normalnim uslovima ovakav posao bi obavljao tim od makar sedam, osam ljudi i to preko cijele godine. Festival je zaista u krizi, jer za 7.500 eura ne može se napraviti niti dva dana nekog ozbiljnog programa, u uobičajenim uslovima rada”, navodi Rakočević.

Piše: N.S