U istoriji poslovanja mojkovačkog Komunalnog preduzeća „Gradac“ prošla godina bila je daleko najuspješnija. Firma, za koju se ranije govorilo da joj ni „bečki ljekari ne mogu pomoći“, imala je pozitivne bilanse i obrt od preko 750.000 eura, što je skoro duplo više nego u, recimo, u bilo kojoj godini minule decenije, rekao je direktor komunalnog preduzeća, Predrag Smolović.

-Imali smo i ozbiljno tehničko opremanje. Nabavili smo iz sopstvenih izvora, ali i uz podršku Opštine kao osnivača, pokretnu auto-radionicu, dva snjegočistača, hidrauličnu korpu za radove na uličnoj rasvjeti, novi kamion za putare i vozilo za pranje ulica. Teško je očekivati da ćemo, zbog epidemije korona virusa, sada ponoviti tako uspješnu poslovnu godinu, ali će i ova, i pored toga, biti upamćena kao najznačajnija do sada, po izgradnji komunalne infrastrukture, od upravljanja otpadom do vodosnabdijevanja, kazao je Smolović.

Zadnji dani deponije

Najznačajniji projekti su, po njegovim riječima, vezani za upravljanje komunalnim otpadom.

Nekad bilo- gradska deponija na obali Tare

-Najkasnije za dva mjeseca končno će biti zatvorena gradska deponija otpada u Podbišću, na obali Tare, koja decenijama radi kao privremena. Krupan ekološki problem će, tako, biti skinut sa dnevnog reda. Uslov za to je završetak transfer stanice sa reciklažnim dvorištem, u Rudnici. Radovi na tom projektu, koji finansira država sa oko dva miliona eura, preko Uprve javnih radova, su pri kraju i biće završeni za tridesetak dana. Dobar dio opreme je već dopremljen, a radovi na objektima su na samom kraju. U međuvremenu, mi smo već počeli sa sanacijom deponije pored Tare. Nasipa se zemljanim materijalom, i to je donacija Bemaksa. Kada transfer stanica sa reciklažnim dvorištem bude završena mi ćemo otpad transportovati na podgoričku sanitarnu deponiju, sve dok se ne izgradi planirana  regionalna deponija na Čelinskoj kosi, na padinama Bjelasice, rekao je Smolović.

Zaštita vodoizvorišta

Vodoizvorište „Gojakovići“, sa kojeg se grad i prigradska naselja snabdijevaju vodom, ove godine će, konačno, pored čuvarske službe dobiti i fizičku zaštitu.

-Vodoizvorište će imati tri zone sanitarne zaštite, tako da mu niko neće moći prići ni blizu, osim na kapiji i to uz odobrenje. Projekat je urađen, izabran i izvođač radova, tako da će građevinci izaći na teren brzih dana. I to finasira država, sa oko 250.000 eura. Vodovod će dobiti i automatske hlorinatore, a biće ugrađen i savremeni SCADA sistem za automatsko praćenje svega što se događa na mreži. To, međutim, ni izbliza nije sve što će se raditi ili već radi na gradskom vodovodu. Završeni su radovi na vodovodu u Podbišću. Tamo je ugrađena savremena pumpa i tu ćemo dobiti još šezdesetak potrošača. Svi oni će, naravno, morati da kupe vodomjere, kao i stari potrošači koji to još nijesu uradili. Mi ćemo ih postaviti. Vodosnabdijevanje Podbišća, kao i Polja, će se dodatno pojačati, planiranom zamjenom starog cjevovoda novim, sa većim profilom cijevi, pojasnio je Smolović.

Sanirani dio pumpe

Puna čaša vode

On je dodao da ni to nije sve, kada je vodovod u pitanju.

-Ugradili smo savremene pumpe za poboljšanje vodosnabdijevanja naselja Ravni i Juškovića potok. Preko njih će se obezbijediti i kvalitetno vodosnabdijevanje šezdesetak potrošača na Gornjem Mojkovcu, koji su često imali problema sa nedovoljnim pritiskom vode. Kroz projekat „Norveška za vas“ dobili smo sredstva za zamjenu pumpi za Tutiće, Gazelu i Lazine. Vodovod od Karaule do Stevanovca će uskoro biti stavljen u funkciju. Sve to skupa će uticati i na smanjenje gubitaka na mreži, kao i troškova za struju, čemu će doprinijeti nove pumpe, kazao je Smolović. On je naglasio da su potrošači, osim Stevanovca i diijela Podbišća, i do sada imali vodu sa gradskog vodovoda, ali da se dešavalo ponekad da vodosnabdijevanje nije na najvišem nivou.

-Vrlo brzo će svi u svakom trenutku imati, kako se to kaže, punu čašu vode, jer je na izvorištu ima dovoljno i za dva Mojkovca, zaključio je Predrag  Smolović.

Seoski otpad ide u kante

Predrag Smolović

Komunalno preduzeće će početi da prikuplja otpad i na seoskim područjima, ali ne postavljanjem kontejnera pored puta, kako to mještani obično traže, već podjelom kanti domaćinstvima.

-Kontejneri ne dolaze u obzir zbog udaljenosti. Bio bi to preveliki trošak za nas. Podijelićemo zainteresovanima kante i oni će odvoz smeća plaćati kao što se to radi i u gradu. Siguran sam da će mnogi to prihvatiti jer više neće moći da bacaju smeće pored piteva i potoka. Mi ćemo, naime, organizovati neprekidni nadzor svih lokaciija na kojima se formiraju divlje deponije. To će pratiti i kaznena poliitika za neodgovorne, tako da su kante za sve najbolje i najjeftinije rješenje. Inače, uskoro će ni domaćinstva početi sa razdvajanjem otpada, i tu od građana očekujemo veliku podršku. Na taj način, uz već pomenuto zatvaranje gdadske deponije, značajno ćemo se približiti evropskim standardima, kada se radi o upravljanju otpadom, rekao je Smolović.

Puca „veza“ atmosferske i fekalne kanalizacije

Završni radovi-transfer stanica

Mojkovčani su uradili projekat odvajanja fekalne i atmosferske kanalizacije, problem decenijama prisutan u pojedinim djelovima grada i, posebno, prigradskim naseljima.

-Realizacija tog projekta će koštati oko tri miliona eura, i finansiraće se iz EU fondova. Mi smo na tome već radili prilikom izgradnje kružnog toka i rekonstrukcije gradskog parkinga a trenutno jedan od takvih problema rješavamo kroz rekonstrukciju raskrsnice ulica Mališe Damjanovića i Vojislava Šćepanovića. Cilj nam je da sve fekalne vode prođu kroz postrojenje za njihovo prečišćavanje, zbog čega će i ono pretrpjeti određena prilagođavanja toj novoj situacijji. Projektom su,  pored gradske zone, obuhvaćeni i Ambarine, Podbišće, Babića Polje, Ravni, Juškovića potok i Lazina, kazao je Smolović.

Piše: Ranko Ćetković

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime