Ovaj broj Komune donosi veliki broj interesantnih tekstova sa područja opštine Mojkovac vezanih za istorijat tog kraja, prvenstveno o Mojkovačkoj bici, znamenitim ličnostima, razvoju školstva i zdravstva, zatim o kulturi i sportu u Mojkovcu, ali i o turističkim potencijalima, bivšem rudniku Brskovo, arheloškim iskopinama, mojkovačkim akcijašima i sportskim oriđinalima.

Komuna započinje uvodnikom Duška Markovića, predsjednika Vlade Crne Gore, rođenog Mojkovčanina pod naslovom “Grad–garant slobode i napretka” u kojem on ističe da je u istorijskom, kulturnom i tradicionalnom smislu, Mojkovac bio i ostao važan dio Crne Gore, njene duhovnosti i identiteta, grad uglednih antifašista, patriota i političara, književnika i sportista, koji su dali i ugradili dio sebe u ovaj grad i kraj, ali i u svoju državu Crnu Goru, čija je nezavisnost i posebnost u Mojkovcu čuvana i njegovana sa naročitom pažnjom i patriotizmom “.

Naslovna strana36. Komune

U pričama o istoriji Mojkovca izdvajamo onu o Mojkovačkoj bici koju potpisuje Marjan Mašo Miljić, potom o poukama i porukama krvavog Badnjaka 1916. iz pera Jevta A. Ružića, Mojkovačkim komitima sa naslovom “Odlučni i kontra nasilja i terora” koji potpisuje Radomir L. Rakočević, koji je i autor tekstova o ustanicima i gerilcima iz Mojkovca iz Drugog svjetskog rata i prvacima i narodnim herojima iz mojkovačkog kraja.

Milan Maretić podsjeća na lik i djelo Milovana Đilasa u tekstu pod naslovom ”Mi Crnogorci znamo naš put”, a Željko Rutović na Vuka Vukadinovića, potonjeg premijera SR Crne Gore za koga kaže da je “Vuko markantna i nezaobilazna ličnost čija riječ i djelo ostaju svijetlim uzorom i putokazom koji govore i opominju kako se politikom može i treba baviti…”

U najnovijoj Komuni i priča Radomira Perišića o braći Bulatović­: Božu, Nikoli, Marinku i Žarku sa naslovom “Bratski trag ne gubi sjaj” koji su inače u istom periodu obavljali novinarski posao, a u čijoj zaostvaštini je ostao veliki broj vrijednih književnih ostvarenja koji potvrđuju njihovu visoku intelektualnu pismenost zašta su nagrađivani i najvećim priznanjima.Tu su takođe i podsjećanja na neke od znamenitih Mojkovčana kao što su dr Todor Baković o kojem tekst pod naslovom “Unikatni umnik čojske Crne Gore” potpisuje Čedomir Liješević, kao i tekst Slavenka Jovanovića koji govori o Vuku Miniću, eruditi i srčanom borcu za kojeg je bila privilegija imati ga za saradnika i sagovornika, dok Mašo Miljić piše o Mići Markoviću koji je bio živi arhiv i hronika mojkovačkog kraja.

U ovom broju iz pera Dražena Draškovića  i razgovor sa Rankom Mišnjićem, prvim čovjekom mojkovačke opštine koji ističe da je “vizija Mojkovca kao Švajcarske” i da je on najsrećniji čovjek kada Bjelasica njegove zrelosti, postaje ono što je željela njegova mladost…

Tu je i esej o Mojkovcu pod nazivom “Groš u suzi Evrope” koji potpisuje Nataša Žurić, zatim priča o razvoju mojkovačkog školstva “Đaci prvaci iz Đurove pećine“ autora Veselina Konjevića, kao i tekst o istorijatu zdravstva u Mojkovcu “Medicinari odani zavičaju” koji potpisuje dr Radovan Rajo Jovanović, dugogodišnji direktor Doma zdravlja Mojkovca, a sada ljekar u penziji.

O srednjovjekovnom rudniku i trgu Brskovo pod naslovom “Priča pritajena pod bedemima“ piše  Predrag Lutovac, a  Borislav Jovanović o novoj identifikaciji bivšeg rudarskog mjesta-sanaciji jalovišta “Od ekološke bombe do mega – dvorišta“.

O raskošnim turističkim potencijalima i budućem ski centru Žarski  piše Dejan Medojević,o prirodnom blagu Mojkovca Božidar Proročić, a o bajkovitim pejzažima Prošćenskih planina Ranko Ćetković.

U najnovijem broju Komune i priča dr Mirka Jakovljevića o “Odiseju od Brskova”-moreplovcu Vladimiru Zindoviću iz Mojkovca koji je za četrdeset godina staža pet puta, u jednom potezu oplovio planetu, posjetio 130 država i sve važnije luke svijeta, dok Ranko Ćetković u tekstu pod naslovom “I Švajcarce mami kovčeg s blagom “ podsjeća na nekadašnji rudnik olova i cinka  Brskovo koji je još uvijek atraktivan za inostrana ulaganja.

I u ovom broju ne izostaju teme iz kulture pa tako Tatjana Pejović piše o Manstiru Dobrilovina koji je u ratnim pustošenjima jedini pretekao u kanjonu Tare, a  Rodoljub Rođo Ćorić piše o Mojkovačkoj filmskoj jeseni-Maloj Puli koja bi ove godine trebala tokom jeseni da ima svoje 45 izdanje, dok Nataša Žurić piše o KUD-u “Vesna” kao kolu mojkovačke duše.  Ana Marija Ćorić podsjeća na medijsku baštinu Mojkovca, jer punih 25 godina lokalne novine i radio su urbani imidž grada Mojkovca.

Tu je i nostalgična priča o mojkovačkim akcijašima pod naslovom “Lijepo ti stoji brigadirska bluza”, a Komuna  predstavlja i  romane Boža Bulatovića “Ubojtak”, kao  i “Mojkovačka bitka “Ćamila Sijarića koji potpisuje dr Draško Došljak.

Komuna takođe, ovoga puta dosta prostora posvećuje sportskoj baštini, pa tako Dražen Drašković predstavlja mojkovačku sportsku razglednicu i trio mojkovačkih oriđinala “Džambo, Marko, Trumo“, dok Vesko Baltić piše o rukometu kao dugogodišnjem sportu br 1 u Mojkovcu , a  Dragan Baćo Drobnjak, doajen mojkovačkog sporta i nekadašnji visoki funkcioner iz svog ugla govori o sportu u Mojkovcu u proteklih pola vijeka.

 U ovom tematskom broju Komune posebna priča koju potpisuje Stojan Stamenić pripada Stefanu Saviću, trenutno najpoznatijem mojkovačkom sportisti- fudbalskom reprezentativcu Crne Gore i madridskog Atletika, humanisti i ponosnom Mojkovčaninu.

I ovaj broj Komune potpisuju direktor mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći  na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Piše: A. Ramusović