Mještani zaseoka Kerovića kuće

Ni majski kišni dan, nije “omeo” medicinski tim Doma zdravlja Kolašin da sa volonterima Opštinske organizacije Crvenog krsta, dođu do najudaljenijih kuća i domaćinstava u selima Prekobrđe, Sela, Ulice,….i obave imunizaciju žitelja prvom dozom vakcine.

Mještani tih sela su mudri ljudi, koji su informisani i koji postavljaju pitanja o svemu što ih interesuje u vezi sa vakcinom. Mudre glave.

– Raduju se ponovnom susretu, terminu kada im je revakcinacija, raduju se skorom ponovnom viđenju. Vole kad’ im se dođe, kad’ ne osjete da su zaboravljeni, ističe doktorka Jelena Zindović i dodaje da ne dozvolimo da svakodnevica, obaveze koje svi imamo, način života utiču da zaboravimo ljude koji žive udaljeni od grada, gdje su zime surove, kiše im put oštetile, koji se obraduju svakom’ ko im dođe, a naročito ljekaru, medicinskim tehničarima, ljudima njima dobro poznatim iz Crvenog krsta koji su im uvjek tu u teškoći u dostavi ljekova, namirnica… Dobro pamte i 2012. god. kada je bilo vanredno stanje u zemlji zbog snijega. Posao smo završavali…obavili preglede, vakcinaciju, sve je išlo lagano uz mudre priče mještana, navodi doktorka Zindović.

Vakcinacija-spas od koronavirusa

Inače, treba reći da u tim selima borave stvaraoci koji pišu, objavljuju knjige koje su ispisane na mjestu gdje je nebo blizu. Tu nastaju skulpture. Tu jabuka sačuva i ukus i miris do novih ranih sorti i osvježava neumorni medicinski tim.

Lijepa priroda, plodna zemlja, bukova šuma, makadamski, djelom asfaltni put, voda koje ima, uslovi su da mlade vrate ognjištu predaka. 

Ipak, škola je pusta. Prozori u kojima se ogledaju krošnje drveća, gdje se nekad čula đačka graja sad čeka nijemo u nadi da će biti đaka prvaka. Nada uvjek postoji. Ostaje da medicinski tim i volonteri Crvenog krsta uskoro dođu i vide se sa tim poštenim ljudima – možda bude neka novost, neka nova priča.

Inače, iduće nedjelje planirana je vakcinacija u rovačkim selima.

Piše: N.S