Stacionar sa 10 kreveta ubrzo će biti otvoren u kolašinskom Domu zdravlja, najavila je na konferenciji za novinare nova direktorica te ustanove dr Jelena Zindović. Prema njenim riječima, biće to na internom odjeljenju, koje će prije svega služiti za pacijente iz udaljenih kolašinskih sela.

Na taj način, objasnila je dr Zindović, izbjeći će se troškovi patronažne jedinice, ali i olakšati pacijentima, koji, s obzirom na razuđenost kolašinske opštine, nekad putuju i po 30 km od kuće do ljekara, objavio je Portal Vijesti.

Ona je najavila još aktivnosti vezanih za primarnu zdravstvenu zaštitu pacijenata na seoskom području. Tako će, kazala je, ponovo, u punktovima u Dragovića Polju, Barama Kraljskim i Manastiru Morača ordinirati ljekari, prema rasporedu koji je važio prije pandemije.

„Takođe, narednih sedmica ekipe ljekara obilaziće pacijente na katunima Bjelasice, Sinjavine, Komova i na katunu Javorje. Slična posjeta katunu Javorje organizovana je i prije tri godine, pa se pokazalo kao korisna praksa“, citirale su Vijesti riječi nove direktorice Doma zdravlja u Kolašinu.

Kako se dodaje, dr Zindović je najavila i otvaranje ambulante za turiste, ali i ambulante za pregled onih koji se bave „visinskim sportovima“.

Iako je u Crnoj Gori mali broj ljekara sportske medicine, direktorica se nada da će neko od kolašinskih ljekara pokazati interesovanje da, uz dodatnu edukaciju, radi u toj ambulanti, navele su Vijesti.

Kadrovski problemi u kolašinskom Domu zdravlja, kazala je dr Zindović, postoje, ali se radi na njihovom prevazilaženju.

„Nedostaju nam dva ljekara za rad u opštoj službi. Krajem maja niko se nije javio na oglas za pedijatra. S raspoloživim kapacitetima, međutim, organizujemo posao na najbolji mogući način. Trenutno, na zaštiti zdravlja djece rade jedan stalno zaposleni i jedan „gostujući“ pedijatar, koji dolazi tri puta nedjeljno“, rekla je dr Zindović, navele su Vijesti.

Direktoricu Doma zdravlja brine i nizak procenat imunizacije, naročito, djece. Ona je podsjetila da je ta ustanova od 2010 do 2014 godine bila među onima sa najvisočijim procentom vakcinacije. Sada, nažalost, stanje je mnogo gore.

Zabrinjavajuće je, kazala je, i što mali broj pacijenta učestvuje u skriningu raka debelog crijeva, dok u skriningu raka dojke učestvuje više pacijentkinja.

„Na svemu tome ćemo raditi u narednom periodu. Takođe, posebnu pažnju posvetićemo radu sa penzionerima, te psihološkoj podrški za onkološke pacijente. Planiramo i organizovanje okruglih stolova, radionica i seminara, ali i uspostavljanje video linkova sa kolegama iz regiona, kako bismo razmijenili informacije i protokole liječenja“- najavila je dr Zindović, istakle su Vijesti.  

Prema njenim riječima, Dom zdravlja je spreman za drugi talas korona virusa. Ima dovoljno dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

Ona je podsjetila na dobru saradnju sa Higijensko-epidemiološkom službom u Bijelom Polju, Vojskom Crne Gore i Crvenim krstom, čiji su volonteri tokom pandemije dopremali terapiju i za pacijente u najudaljenijim djelovima opštine, zaključio je Portal.

Izvor: espona.me