Najstariji pacijenti koji su primili vakcinu su Danica Bulatović koja ima 103 godine i 96-gododišnji Danijel Vincek. 25 og maja počeće revakcinacija vakcinom astra zeneka pa će broj imunizovanog stanovništva biti znatno veći.

Botaničar i ljubitelj prirode Danijel Vincek koji je zakoračio u 96. godinu života je primio dvije doze Sinofarm vakcine. Kaže da je prošao bez nuspojava i da nije razmišljao da li će da se vakciniše, prvenstveno zbog svojih godina, a i zbog istorije zaraznih bolesti koja nas uči i opominje.

Vakcinacija

„Tamo negdje u 15-16 vijeku Evropa je bila na udaru kuge, kuga je u ono vrijeme odnijela preko 80 miliona stanovnika, veliki hendikep za tu bolest je bio da se stanovništvo upozna da je osnovna stvar higijena“, kaže Vincek.

Kako tada tako i danas čistoća prvenstveno ruku i distanca su najvažniji faktori u suzbijanju trenutno aktivnog visusa korona. Prema riječima direktorice kolašinskog Doma zdravlja Jelene Zindović građani su shvatili važnost imunizacije pa je za dvadesetak dana vakcinisano preko 2.000 sanovnika odnosno 40 odsto. Sagovornica TVCG dodaje da od 25. maja počinje revakcinacija vakcinom Astra Zeneka pa će broj imunizovanog stanovništva biti znatno veći.

„U Opštini Kolašin vrši se vakcincija Astra Zeneka vakcinom i Sinofarm vakcinom. Na punktovima 1 i 2 u OŠ „Risto Manojlović“ vakcinacija se obavlja Sinofarm vakcinom, dok se vakcinacija i revakcinacija vakcinom Astra Zeneka vrši u DZ Kolašin. Mladi su zainteresovani za vakcinaciju, najmlađi pacijenti su bili od 19 godina. Ono što moram istaći da ta mlađa populacija voli da putuje na razne turističke destinacije i da je u posljednje vrijeme odziv njihov u povećanom broju“, kaže Zindović.

Posebnu pažnju u Domu zdravlja Kolašin posvećuju imunizaciji stanovnišrva na terenu. Pa su do sada vakcinisali stanovnike brojnih udaljenih sela.

„Do sada smo odradili sela Manastir Morača, Gornju Moraču, Prekobrđe, selo Sela, Ulicu, Kerovića kuće, Bare kraljske ispod Komova. Moram pohvaliti građane opštine Kolašin jer su i ovog puta pokazali društvenu odgovornost i zdravstvenu kulturu i hvala im na tome“, dodaje Zindović.

Objašnjava da je značajan broj građana zanteresovan i za Fajzer vakcinu koju prema indikovanom zdrastvenom stanju pacijenti iz Kolašina mogu dobiti u Bijelom Polju.

Izvor: rtcg.me