Prvi čovjek grada na Tari Milosav Bato Bulatović vjeruje da ima šansi za povoljnu turističku sezonu, pod uslovom da zdravstvena situacija bude povoljna, odnosno da ne bilježimo rast, već dalji pad broja oboljelih od COVID-19, pišu Vikend novine.

“U aktuelnoj situaciji narušene globalne, regionalne, državne i na kraju lokalne ekonomije zbog trajanja epidemije novog koronavirusa, predstojeću turističku sezonu doživljavamo kao šansu da se konačno ostvare iskoraci ka nekim nekadašnjim poslovnim brojevima i profitnim vrijednostima. Cilj je da se održi turistička infrastruktura, sačuvaju radna mjesta i radni status zaposlenima i da se na taj način sačuva supstanca budućeg i razvojnog turističkog proizvoda nakon što epidemija konačno bude prošlost”, kaže Bulatović.

Bulatović ističe da trenutna zdravstvena situacija ohrabruje, ali da je potreban krajnji oprez i poštovanje mjera kako ne bi došlo do eventualnog pogoršanja.

“Sve naše turističke pripreme imaju prve i najvažnije dvije riječi zdravstvena situacija. Sezona podrazumijeva veću mobilnost i prisustvo ljudi, a to traži još savjesnije i odgovornije poštovanje mjera. Doći do turističke zarade znači prije toga obezbijediti lično i javno zdravlje”, naglašava Bulatović.

Milosav Bato Bulatović

Ističe da je zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom i odnosom građana Kolašina prema masovnoj imunizaciji.

“Bilježimo dobre procente imunizacije, što govori o odgovornosti građana Kolašinaprema sebi, ali i prema ljetnjoj turističkoj sezoni. U turističkom lancu veliki broj stanovnika ovog grada je neposredno ili posredno vezan, zbog toga su vrlo zainteresovani da sezona uspije, da ostvare prihod. Potvrda da ste vakcinisani je uslov bilo kojeg radnog angažmana u turizmu. U turističkom Kolašinu, sa dokazanom turističkom tradicijom i zdravstvenom kulturom, to se shvatilo”, rekao je Bulatović.

Kolašin, prema njegovim riječima, ima ono što drugi nemaju, prije svega to je originalnost ovdašnje turističke ponude koja posebno dolazi do izražaja u vremenima kada je zdravlje u prvom planu.

“Svjedoci smo da je jedan od zdravstvenih zahtjeva onima koji su bolovali koronu, naročito koji su imali komplikovaniju zdravstvenu sliku, da sebi priušte adekvatan oporavak. Kolašin je za to spreman. Kolašinska turistička ponuda će nastaviti da ima podršku naše poljoprivrede i sela. Mislim da su ovo periodi kada veza poljoprivrede i turizma treba da bude još intenzivnija. Zdrava hrana od vrijednih kolašinskih domaćina treba da bude još više zastupljena na turističkim trpezama. Ta veza će doprinijeti originalnosti i kvalitetu turističke ponude”, poručuje Bulatović.

Predsjednik opštine obećava da će sa pozicije lokalne uprave, a u skladu sa svojim mogućnostima, podržati sve inicijative turističkih radnika, te da će kroz Program mjera za smanjivanje negativnih ekonomskih posljedica korona krize nastojati da pomognu turističkoj i ugostiteljskoj privredi.

“Lokalna uprava će u saradnji sa Turističkom organizacijom raditi da predstojeće kolašinsko ljeto, u zavisnosti od epidemiološke situacije, bude što bogatije kulturnim, zabavnim i sportskim događajima. Nastojaćemo da kulturne manifestacije, kulturni i sportski kampovi i ostali događaji budu organizovani na što višem nivou, sa što više učesnika kako bi i turistički profit bio veći. Naš optimizam se oslanja i na izgradnju turističke infrastrukture. Sa ponosom smo tokom prošle godine isticali da je Kolašin najveće hotelsko gradilište ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu”, kazao je Bulatović

On je siguran da će izgradnja novih hotelskih kompleksa biti intenzivanpodsticaj za sve turističke proizvode Kolašina, među kojima je i sportski turizam, koji se sve više profiliše kao poluga kompletne kolašinske turističke priče.

“Kolašin ima i potencijale za zdravstveni i kongresni turizam kao način da se produži sezona, odnosno da se spoje ljetnja i zimska. Ulaganja u Kolašin u posljednjih nekoliko godina mjere se desetinama i desetinama miliona eura. Pored ulaganja privatnih investitora u turističke komplekse, tu su i kapitalne državne investicije autoput i put Berane Kolašin preko Bjelasice. Sve su to podsticaji da budućnost Kolašina ima jedan od sigurnih puteva a to je put turizma. Vjerujem da će i predstojeći mjeseci to potvrditi”, poručio je Bulatović.

Niču najmoderniji turistički objekti

Prema riječima Bulatovića, prirodni potencijali i zainteresovanost investitora za Kolašin bili su jači od svih ograničenja i neizvjesnosti koje je donijela epidemija korone.

“U ovom trenutku možemo da kažemo da su nastavljeni radovi na hotelskom kompleksu na Brezi. Takođe je ‘Zetagradnja’ nastavila radove na svom hotelskom kompleksu na Bjelasici. Očekujemo da i ostali investitori nastave sa radovima. Treba da znamo da su do kraja aprila trajali nepovoljni meteo uslovi za gradnju”, istakao je Bulatović.

Kako dodaje, radi se o ozbiljnim poslovnim imenima i vjeruju da će oni brzo nastaviti radove.

“To su sve vrlo zahtjevni projekti sa najmodernijim turističkim sadržajima tako da ne mogu biti u funkciji za predstojeću sezonu, niti je bilo planirano da budu završeni tokom ove godine… Ova ulaganja, međutim, potvrđuju važnost Kolašina u turističkoj ponudi sjevera Crne Gore i cijele države. Sve ono što je decenijama stvarano u kolašinskom turizmu, sada se nadgrađuje i dobija najmodernije forme turističke ponude”, zaključio je Bulatović.

Izvor: vikend novine