Opština Kolašin je, kako podsjeća Bulatović, medu prvima donijela Program mjera koj i je, između ostalog, podrazumijevao i smanjenje plata opštinskim funkcionerima, a ušteđena sredstva su se usmjerila kao pomoć penzionerima i Crvenom krstu.

Njegov rad prepoznat je i van granica Kolašina, pa je juče Bulatoviću uručena nagrada “Kruna razvoja privrede” za ostvareni rast u broju preduzeća, broju zaposlenih i rastu prihoda.

“Odgovornim odnosom smo stvorili uslove da podržimo nosioce ukupnog društvenog razvoja. Poljoprivreda je podržana subvencijama u iznosu od 80.000 eura, a kultura i sport sa 314.000 eura. Komunalno i Vodovod su imali podršku za prepoznate učinke, kao i Turistička organizacija, žensko preduzetništvo, stariji sugrađani, ranjive grupe, a preko volontera Crvenog krsta, pomoć je stizala i do onih koji žive sami na skoro zaboravljenim životnim stanicama. Budžet smo sa 2,3 miliona eura iz 2018. povećali na 4,6 miliona za tekuću godinu. Planirana realizacija budžeta na prihodnoj strani za prethodnu godinu ostvarena je skoro sto odsto. Imali smo značajna ulaganja u saobraćajnu, putnu i komunalnu infrastrukturu, a to potvrđuje i činjenica da je kapitalni budžet povećan 10 puta”, kazao je Bulatović.

Milosav Bato Bulatović, predsjednik opštine Kolašin

U toku su, podsjetio je Bulatović, i aktivnosti na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gdje će se u višemilionskoj investiciji obezbijediti 80 odsto bespovratnih sredstava od fondova Evropske unije.

“Razvojne potencijale Kolašina prepoznali su domaći i strani investitori, pa je Kolašin sa šest luksuznih hotela koji se grade prvo hotelsko gradilište u regionu. Sve ovo sa izgradnjom savremene sportske zone znači stotine i stotine novih radnih mjesta, čija će vrijednost biti veća sa završetkom auto-puta”, kazao je Bulatović.

Predsjednik SO Kolašin Milan Đukić naveo je da je 28. avgust “simbol naših viševjekovnih napora da opstanemo i izgradimo bolji život u ovom dijelu Crne Gore”. Istorijski kontinuitet je započetizgradnjom Manastira Morača u 13. vijeku. Formiranju grada je, kako kaže, najviše doprinio kralj Nikola, a NOB i njene tekovine odredile su mjesto Kolašina u istoriji Cme Gore i antifašističke Evrope.

“Moderna istorija Kolašina je obilježena društvenim i ekonomskim poduhvatima od kojih su posljednjih godina najznačajniji oni u turizmu, kulturi i sportu. Ovogodišnji Dan opštine je i svojevrsni jubilej, jer je tačno 60 godina od osnivanja opštine Kolašin. Prilika je i da se oda priznanje građanima Kolašina za odgovornost u borbi protiv korone, za humanost i solidarnost koju su pokazali, uz molbu da nastave i da se odazovu pozivu za vakcinaciju kao jedinom načinu da se izađe iz zdravstvene i ekonomske krize. Posebno moram da odam priznanje kolašinskim zdravstvenim radnicima koji su pokazali da su heroji našeg grada u ratu sa nevidljivim neprijateljem. Posvećeni rad i iskreni rezultati treba da zamijene populizam koji je na vrhuncu, jer ako se to ne desi put u razvijenu Evropu će biti zatvoren. Kolašinci nikada kroz svoju istoriju ni jesu prihvatali da budu mali i malobrojni, već su bili kadri za velike domete, tako da i ova generacija mora da narednoj ostavi moderni i razvijeni Kolašin”, istakao je Đukić.

Stigle su i čestitke povodom svečanosti i sa najvećih državnih adresa. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Dan opštine građanima i rukovodstvu, takođe je to učinio i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, kao i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

U kulturno-umjetničkom programu, koji su vodili glumci Đorđije Tatić i Nikola Šćepanović, učestvovao je KUD “Mijat Mašković”, gitaristkinja Nada Grdinić, a prikazan je i film o učincima u protekloj godini autora doc. dr Mirka Jakovljevića.

BULATOVIĆU NAGRADA ZA KVALITETAN RAD

Direktorica LRC grupacije Enisa Šljuka uručila je predsjedniku opštine Kolašin Milosavu Batu Bulatoviću nagradu “Kruna razvoja privrede” za ostvareni rast u broju preduzeća, broju zaposlenih i rastu prihoda.

“Ove godine smo pokrenuli uručivanje priznanja ‘Kruna razvoja privrede’ i u Crnoj Gori, samim tim smo i izdvojili opštinu Kolašin, koja je ostvarila tri parametra (porast prihoda, porast broja zaposlenih i porast broja firmi za vrijeme mandata Bulatovića i na osnovu toga mu je i dodijeljena ova nagrada”, kazala je Šljuka.

Kruna razvoja privrede je priznanje koje dodjeljuje LRC grupacija najuspješnijima na polju privrednog razvoja. LRC grupacija je najveća i najstarija bonitetna agencija u regionu. Na osnovu zvaničnih podataka ove agencije, tokom mandata predsjednika opšine Milosava Bata Bulatovića privreda opštine Kolašin imala je porast sljedećih parametara: rast broja preduzeća 19 odsto, rast broja zaposlenih 19 odsto i rast prihoda 16 odsto.

Navedeni rezultati lokalne samouprave na polju razvoja ne samo u Kolašinu i Crnoj Gori, već i u regionu preporučili su je za ovo prestižno priznanje.

PLAKETA OPŠTINE DRLJEVIĆU, ILINČIĆU I ŠĆEPANOVIĆU

Na svečanoj sjednici su uručene plakete opštine Darku Drljeviću, svjetskom karikaturisti, Zoranu Ilinčiću, mašinskom inžinjeru, pronalazaču i inovatoru, te Vladu Šćepanoviću, svjetskom i evropskom prvaku i prvom kapitenu košarkaške reprezentacije Crne Gore. Nagrade su uručene i Martini Labović, najboljoj učenici završnih razreda srednje škole.

Gala Dulović je dobila dvije nagrade za najbolju učenicu završnih razreda srednje škole i za najbolju učenicu Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Najbolji student završne godine je Vedran Vujisić, a najbolji mladi sportisti su Darinka Bulatović i Andrej Milošević. Nagrade za poseban doprinos borbi protiv korone dobili su u ime Doma zdravlja direktorica dr Jelena Zindović i u ime Hitne pomoći Slavko Radović.

Izvor: dnevne novine