Iako je još daleke 1957. godine pokušan prolazak kroz kanjon male Komarnice prvi ljudi koji su vidjeli taj dio male Komarnice iznutra bili su planinari PSD Javorak iz Nikšića. Njih11 su se osmjelili i upustili u avanturu koja je trajala dva dana, (31. jul – 1. avgust 1965. god.)  u kojoj su prošli 2750m sa minimumom opreme kroz stijene čije visine su i do 350m a širine na pojedinim mjestima samo 30cm i vodom koja ne prelazi 8 stepeni. Svako karakteristično mjesto u kanjonu dobilo je svoje ime a i sami kanjon ime NEVIDIO.

Od tada planinari i avanturisti su se pitali kako izgleda Nevidio zimi. Nekoliko puta je pokušavan prolazak, ali bezuspješno sve do 1. januara 2016. kad je trojici članova PSD Javorak pošlo za rukom da vide kako izgleda kanjon iznutra u zimskim uslovima.

Impresivni kanjon Komarnice

Dragutin Vujović Šlagi, Marko Blečić i Miloš Blečić su tog 1. januara 2016. osjetili čari kanjona u zimskim uslovima. Iskusni alpinisti su, da podsjetimo i vodiči kroz kanjon, članovi Gorske službe spasavanja kao i osvajači najviših vrhova na svijetu.

Inače, kanjon Komarnice mještani su zvali i Neviđ Bog. Po legendi ni sam bog taj kanjon iznutra nije vidio. I dan-danas od strane mještana se ime kanjona izgovara sa strahopoštovanjem.

Piše: Dragutin Vujović Šlagi