Govore mi da je jedan nekadašnji JU narod stvorio onu JU..slaviju, jer se bojao da ih susedna Austrija (ona poratna – posle Prvog Rata ) ne poklopi državno a zatim i jezički… Dobro! Rešili su to! Ali opet nešto ne valja… Ali važno je nešto drugo! Voleo bih da je to samo prolazna moda, koja će brzo proći!??

            Ispostavilo se da je to opasan virus za kojeg nema vakcine!?

            Sada svi hoće svoju državu?! A gde bi bio kraj, ako ga uopšte ima? Kraj bi bio državna tvorevina koja bi se mogla zvati (ako se i za to dogovore ) Zajednica opština zapadnog Balkana (ZOZB) a pošto smo radikalni to bi verovatno bila zajednica mahala ili ulica… ? A? Kako to zvuči? U svakom slučaju zvuči dugačko, čak i za skraćenicu). Ja ovo valjda ne bih ni smeo pisati jer nisam istoričar države i prava i uopšte nisam znalac u vrstama državnosti. Ali pade mi na pamet, pa mi ne da mira. Zato idem dalje.

            Jer, može biti još i gore, kada bi se takva ideja ostvarila (hvala Bogu verujem da je nemoguće): Opet  koristim rečcu: (JER) imaćemo idealan,  univerzalan i trajan CASUS BELLI – opet će se javiti zaštitnici malih (iako nema takvih) zajednica i država… Ali će uvek biti onih koji bi da spasu mali i nezaštićeni narod. (čitaj da spasu svoje interese). Ima toga čak i u skorijoj istoriji… Lepo je jedino to što danas vlada neka prividna ravnoteža na lopti zemaljskoj, pa je svet relativno, iako možda ne zauvek, siguran od prijateljskih i rođačkih zagrljaja; ali rekoh već lopta je to a ona voli da se kotrlja. Ne znam koliko bi ta idila trajala; ali šta fali: Opet će faliti IME !

            Ma može i stari čak i dobri Divlji zapad, samo što ne bismo smeli uzeti isto ime! Ali i za vreme sadašnje ima rešenja: u takvom nesrećnom slučaju mogli bismo biti Divlji Jugoistok  umesto ono rogobatno Zapadni Balkan. A ima nekih indicija ili čak i dokaza da nam takva osobina ne manjka. Toliko o lopti i geografiji.

             ŠTA FALI?

            Možda samo inicijalna kapisla; a ovaj deo sveta je poznat po tome da ne oskudeva u štapinima i to onim kratkim, brzogorećim!

            ISTORIJA JESTE UČITELJICA, ALI MORA DA JE LOŠA, JER SU JOJ UČENICI UBEĐENI PONAVLJAČI!

PPK. Janko.

Piše: Janko Nikolovski, ekspert za medije i novinar