Na sjednici Upravnog odbora Društva crnogorskih novinara koja je održana u Kolašinu, najavljene su pripreme za obilježavanje 150 godina novinarstva u Crnoj Gori. Kako je saopšteno „planirani su raznovrsni događaji kojima će se „ispričati“ istorija crnogorskog novinarstva, ali i podsjetiti na vrijeme koje su sačuvali učinci novinara“.

„Vijek i po crnogorskog novinarstva je jubilej posebne i državotvorne energije koja je uvijek na pravi način pratila događaje koji su stvarali Crnu Goru i doveli je do nezavisne, dostojanstvene i evropske adrese. Ovo je jubilej koji svjedoči o identitetu, istoriji, kulturi novije Crne Gore.To je epoha koju su obilježili dostojnici crnogorske državotvorne misli“, kazao je Željko Rutović, direktor Direktorata za medije.

Sa sjednice Upravnog odbora je upućen poziv svim medijima, redakcijama da se uključe u obilježavanje velikog jubileja crnogorskog novinarstva. Generalni sekretar Društva crnogorskih novinara, Dragan Mitov Đurović, je najavio da će jubilej biti obilježen prigodnim programima u većini crnogorskih opština.

„Centralni događaj biće svečana akademija koja će se održati 23. januara neredne godine, na Cetinju. Tada će biti uručena i nagrada za životno djelo „Crnogorac“, kao i ostale nagrade. Organizuju se i omaži Acu Janinoviću, Radovanu Jablanu, Dinu Tuzoviću… Planirano je i gostovanje nekoliko uglednih novinara iz regiona kao i organizacija okruglog stola „Novinarstvo danas“, saopštio je Đurović.

Izvor: vijesti.me