Još dvije godine pa ćete ući u devetu deceniju, i još ste aktivni, što potvrđuje i nova knjiga “Biserno zrnevlje”, đe dominiraju priče i anegdote i đe se Vi u inicijalima “krijete” kao jedan od junaka ove nove knjige, pa da smo načisto pojasnite to malo pobolje, o čemu se tu radi zaista i šta je glavni razlog poruka, pa i vrijednost ovog vašeg djela i ovakve avanture? Bogami, nije šala 37 naslova! Obilata polica knjiga! Dio biblioteke….

– Izgleda da mi Vi brojite zalogaje. Godine su najmanje važne. I što Vama hoće ovakav početak? Pitanje ste trebali okrenuti: avantura, vrijednost, inicijali. A pošto ga ja evo okrenuh, onda i da odgovorim. Ljudi su u suštini avanturisti. Bez avanture nema ničega, pa ni dobre knjige. U bilo kojem poslu, slikarstvu, kocki, ljubavi, planinarenju i svemu bez nabrajanja. Ako se čovjek umrtvi, ja ga prosto zaobiđem. Ne prezirem ga, daleko bilo, jer je to ljudski rod, ali ga lijepo izbjegnem na meni sopstven način. Nikako da povrijedim njegovu ličnost, sujetu, slabost i sve ostalo. Tako se isto ponašam u biti kad hoću da maknem sa voćke neku suvišnu i polusuvu granu. Čovjek treba da uči od prirode, a i priroda od čovjeka. Ja uvažavam Vas gospodine Bulatoviću, intervju isto, Vi hoćete i zaista želite da učite (znam Vas) ili da nešto naučite, isto kao i ja, te se ono na početku našalih da mi “brojite zalogaje”, za inicijale (J.V.) da otkrijem:to sam Ja od koga sve više “sijevaju svijetle varnice” bez ikakvih zadžgoljica i zlonamjernosti! Baš sam od onih ljudi, ličnosti, koja bi napravila šalu i kako se to kaže “karet” na svoj račun. I što je šala “masnija” ja bivam ponosniji! Sve bivam ponosniji kad se to desi, a to mi nije uspjelo kod svoje đece, ali jeste kod unučadi, i koja unaprijed smišljaju “zgodu” kad mi dolaze čime će me iznenaditi, tobož prevariti, zeznuti…

Biserno zrnevlje, naslovna strana

Prvo je bio prije 20 godina “Brk u brk” a sad je to “Biserno zrnevlje”, je li to znak da je J.V. vremenom postao zreliji, umjereniji, možda i posvećeniji?

– Čovjek se edukuje, prilagođava, usavršava… Pogotovu pisac, stvaralac, slikar… Ja sam jedna od takvih stvaralačkih ličnosti. Na selu kad sam (a tamo sam po pola godine), uvijek sam u poslu. Ranije su ljudi, komšije i oni bliži sa čuđenjem me posmatrali i analizirali me. Svakome sam ostao zagonetan osim svojoj porodici. Svi oni imitatotori ostali su uskraćeni i sakati jer ne posjeduju moju darovitost. Tako sam se kako Vi rekoste poslije 20 godina, sa “Brka u brk” vratio “Bisernom zrnevlju”. Zar to nije znak da Crna Gora sve više i više sazrijeva u jedno moderno i prestižno društvo. Vrsni jezičari i jezički čistunci i proučavaoci naći će u ovome “mome” djelu ogromnu vrijednost koju ni ja sam u ovom momentu ne umijem da procijenim. Nemam prosto snage za to, ali osjećam pitkost i svježinu izvornosti.

Janko Vujisić

Kad kažete da se ne ljutite na šale na Vaš račun, evo jedne u vidu pitanja: “Biserno zrnevlje” je “svaštara”, tu ima svega: erotike, kletvi, misli,…pa do vila i vještica?!

– Ako čitalac u nekom djelu, makar ono bilo po obimu koliko “Rat i mir” pronađe zrnce svoje duše, ono se imalo “rašta i roditi”. Ja sam u onim napomenama, na početku knjige, istakao da je narodno blago teško sistematizovati, srediti i prečistiti. To je jedino kod nas mogao Vuk Karadžić, a meni ne pada na pamet da se takmičim sa Vukom, ali ovi što su poslije Vuka nek povuku malo teret i bremena, pa će viđet’ malo magle maganičke. Oćah, a sve u narodnome duhu da “zatučem” ovo Vaše “da ima svega”, “smiješane najlakše se piju”. Možda ste i Vi prećerali u ovoj jednoj riječi “svašTara”, ali se završava Tarom, biserom evropskih Rijeka, pa me to malo i smiruje i ohrabruje.

Hajde malo da privodimo kraju ovaj naš intervju sa Vama, koji izgleda kao zakos u planinsku livadu, dokazali ste se, to Vam je priznato i potvrđeno da ste svestrani stvaralac, pa Vi sami kad bi pisali svoju biografiju, kako bi izgledala?

– Čovjek je jama bez dna. Pogotovu stvaralac. Onaj pravi i onaj prirodni. Ne daj Bože da drugi misle o mome stvaralaštvu onako kako ja razmišljam. Urnisali bi me! Ali izgleda da oni misle sve najljepše. A ja sam ustvari mala mrvica, mravljeg malog noktićka, a možda još mnogo manja i od te male mrvice mravljeg noktićka. A ta mala mrvica se sa unučadima mjeri, primjerava, “naklaiše” kad mi dođe ko je viši od koga, te ja sazuvam čarapu ili pokazujem članak i vrh đe treba da dospiju, koje pokuša da me prevaziđe.

Vrijednost, vrijednost djela! Da zaboravimo kvantitet u pitanju je kvalitet!?

– Hvala Vam na otvorenosti, na transparentnosti i na kuražnosti!? Čitav jedan arsenal mudrosti koju sam iscijedio iz ovih crnogorskih brda. Rudnik đe još treba da se kopa i da se dođe do čistoga zlata. Ako neko nastavi to kopanje ono će mu se i isplatiti. U knjizi ima i Antologijskih priča, pa šta tražite više od toga. Sva ova knjiga da je pod znacima navoda onda bi to bila prava stvar. Zato je inicijali pojačavaju i daju pravu jakotu, jačinu, ljepotu žestine. Duboke misli lete zemlji kao kiša. Bog kad daje on to ne čini nikad na kašičicu. Sve se lijepe stvari pretvaraju same po sebi u poeziju. Sve jedno drugo krade, i na tome svijet opstaje. Crnogorci pašu najskuplje brkove. Kvaliteta nema đe je masa, pojedinac omasti prostore. Ova se knjiga morala pojaviti i dobro je što se pojavila, taman onđe đe treba i kako joj dolikuje!

Siguran sam da će ova Vaša knjiga kao i prethodne, a ima ih dobra polica, obradovali čitaoce i naići na dobar prijem. Međutim, ajde sada na samom kraju, da se malo povrnemo u surovu realnost, šta mislite za Korona virus COVID19?

– Moje se mišljenje do sada više puta mijenjalo. U početku sam pomislio da je to zbog gustine naseljenosti. Drugo da neće biti planetarno. Vjerujem struci i nauci, ali se uzdam i u snagu Prirode. Kad se ovo zlo slegne tek će čovječanstvo uviđeti đe je zatajilo. Dosta će nažalost, mislim na žrtve, naučiti iz ovog paklenog momenta!

Sve što se u prirodi i društvu dešava u jeziku se sabira i sažima, na neki način ga obagućuje, šta mislite oće li i ova situacija obogatiti jezik. Oće li Rovčani i Moračani kreirati novu kletvu na primjer – vidio te kovid?

– Siguran sam i više nego siguran da će ova situacija obogatiti jezik. Svako zlo jezik bogati i proširuje. Davno sam neđe rekao i napisao: “od dva zla čovjek je nešto više!”. Rovca i Morača su pravi izvori jezičkog prvotoka! Tu će se i roditi i odatle poteći prve i prave riječi. I u to sam siguran kao u ovo predhodno.

Za pisca, umjetnika, često kažu da je daleKOVID, pa možete li nam reći koliko će ovo potrajati i kako vidite svijet nakon KOVIDA 19?

– Bolest traje zadovijek. Pitajte za ovo drugoga. Šta ste kidisali na ovu “palinu” znate li Vi koliko mi je godina?

Razgovor vodio: dr Dragan Bulatović

Izvor: Planinarske novine br. 10

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime