Srce u koje je bila smještena sva ljubav ovoga svijeta prema onima koji su je zasluživali, a njegov odabir je bio strogo pravičan, jer je naučio da cijeni vrijednosti koje je poštovao iznad sebe, zaustavilo se. Kao da mu čujemo riječi, svjestan da je ovozamljski život dodirnuo kraj: Dosta je bilo. U buri života, za koji se, znajući ga, može kazati da je bio ispunjen, ovaj trenutak odlaska je prirodan završetak koji valja poštovati. Zato je i otišao uspravljen, on, gorostas među ljudima, ličnost kojoj se ljudski rod morao diviti.

A volio je Crnu Goru toliko da je bio ponosan što su mu Crnogorci prijatelji. Bila je to za njega, kazao bi bez ikakvog kompleksa, čast. Baš kao i nama koji smo druženje sa njim doživljavali kao privilegiju koja nam snaži um slušajući mudru riječ koja svijetli put, posut trnjem kojeg se valja oslobađati. A slobodarska iskra Crnogoraca ga je toliko obuzimala i prema njoj je pokazivao divljenje koje je isticao kad mu se god za to ukazivala prilika.

-Kako ste vi Crnogorci srećni što imate ovakvu državu sa ovakvom tradicijom i istorijom, znao je često govoriti. Vi ste mitski narod, jer ste slobodu i čast znali da cijenite više od vlastitog života. Zato ste veliki i zato vam se dive i oni koji nadiru na vas. Džabe im je. Neće moći pobijediti slavni crnogorski narod. Jer to nije mogao ni moćniji od ovih koji su se danas okomili na njene vrijednosti.

Janko je s pažnjom pratio što se u potonje dvije godine dešava sa Crnom Gorom. Nije baš dobro razumio da ima ljudi koji bi vlastitu državu predali u ruke zlotvoru, onome koji je već jednom pokazao kako mu nije stran ni strašan pogrom koji je 1918. godine učinio prema čojskom i sojskom crnogorskom narodu.

Valjda to priroda tako napravi prema onima koji zaslužuju posebnu vanvremensku pažnju, pa pošalje onima za koje zna da su odabrani, poruku da je vrijeme za biološki rastanak sa prijateljem. U poruci je sadržano da je na nama kako ćemo to razumjeti i kako ćemo nači riječ zahvalnosti velikom čovjeku. I našli smo je. Nje se sjetio Željko Rutović, koji je najviše od svih proživio sa Jankom. Pozvao je one koji su ovog velikana upoznali da napišu esej, ili sjećanje na doživljeno u susretu koji nije mogao ostati nezapažen. I časni su to uradili. Tako je nastala knjiga JANKO NIKOLOVSKI (Po-etika života) čiji su priređivači Željko Rutović i Mirko Jakovljević. U njoj je 17 tekstova njemu posvećenih, njegovi eseji i naučne studije.

Kad je knjiga 2021. godine izašla iz štampe, delegacija koji je predvodio Željko Rutović pošla je u posjetu dragom prijatelju. Da mu uruči knjigu za koju on nije znao ni da se piše. Bilo je to naše potonje viđenje. Znali smo to i mi i on.

Danas je tužan dan njegovim prijateljima. Zebe oko srca, koliko god da je jasno da je on već stigao na odredište, gore visoko na nebo, odakle posmatra što mi besudnici dolje činimo. I poručuje nam da trajemo i budemo jaki kao što su nam  preci biti.
To je amanet koji moramo poštovati.

Janko Nikolovski je rođen 22. oktobra 1946. u Skoplju, Sjeverna Makedonija.

Završio Pravni fakultet u Skoplju. Radio 16 godina kao novinar u tadašnjoj TV Skoplje. Dobio dvije državne nagrade “Mito hadži Vasilev – Jasmin”, za praćenje rada Sobranja Makedonije. Bio je urednik aktuelno-političkih emisija spomenute televizije. Kasnije, sve do penzionisanja, bio je predsjednik Republičkog komiteta za informacije Makedonije. Već nekoliko godina povremeno piše za novine i časopise iz Crne Gore.

U saradnji sa Željkom Rutovićem napisao je teorijsko – praktične aspekte: Slobodan pristup informacijama (dva izdanja).

Izvor:skalaradio