Ovog ljeta, zbog epidemije korona virusa, mojkovačku sportsko-rekreativnu zonu, nekada jalovište bivšeg rudnika „Brskovo“, neće kositi čuvena, najveća moba na Balkanu. Umjesto brojnih kosača iz zemlje i regiona na manifestaciji „Otkos za ponos“koja je u prvom redu osmišljena i organizovana radi turističke promocije grada na Tari, taj posao ovog puta kosačicama rade komunalci.

-Pored turističke funkcije, svrha okupljanja te velike mobe, koja je ovog puta, nažalost, izostala, jeste povratak zaboravljenim, tradicionalnim vještinama i zanatima, koji odslikavaju naše etno nasleđe. Takođe, moba je, a nadam se da će je narednog ljeta biti, bila signal svima da smo zajedno snaga koja može mnogo, da je nekadašnja deponija otrova pobijeđena i da je taj prostor postao velika razvojna šansa opštine, rekao je direktor mojkovačkog Komunalnog preduzeća „Gradac“, Predrag Smolović. On je dodao da će ovog puta pokošeno sijeno biti podijeljeno radnicima komunalnog koji se bave i poljoprivredom, a to radi većina u toj firmi.

Sa prošlogodišnje kosidbe

U predhodne dvije godine na mojkovačkoj mobi, uz pjesmu, osvježenje i dobru trpezu, što po tradiciji prati savaku kosidbu,  učestvovalo je po najmanje 200 kosaca. Prošle godine pridružio im se i premijer, Duško Marković. U oba slučaja livada od 18 hektara sportsko-rekreativne zone „padala“ je do podne.

Piše:R.Ć.