Matica crnogorska predano radi na njegovanju kulture i sjećanja crnogorske nacije jer poruke iz naše prošlosti imaju smisao i vrijednost, samo ako ih svaka nova generacija protumači i prihvati kao svoje. Saglasnost poruka prošlosti sa vrijednostima savremenog svijeta kojem težimo je način da se uspostave žive, identitetske, kulturne veze koje narod drže na okupu a njegovu budućnost čine uglednijom i prosperitetnijom, istakao je Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske prilikom otvaranja izložbe „Crnogorsko ćirilično štamparstvo XV i XVI vijeka“ posvećeno dometima Štamparije Crnojevića i Štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina.

Radulović je naglasio da je jedan od prelomnih događaja u istorijskom postojanju crnogorskog naroda, utemeljenje i rad državne štamparije koja prevazilazi njene granice i moć.

Otvaranje izložbe: Dragan Radulović

Odluka Đurđa Crnojevića da u Veneciju pošalje ljude koji će naučiti vještinu štamparstva i tako formira prvu državnu štampariju ne samo među Južnim Slovenima i na Balkanu, nego i u tadašnjoj Evropi je vizionarska. Njenim ostvarenjem, Crna Gora se upisuje u nadolazeću civilizaciju štampane knjige i to uspijeva da učini decenijama prije nego mnogo veće i bogatije zemlje, istakao je Radulović.

On je naglasio da je štamparija Crnojevića zvjezdani trenutak državničke mudrosti i primjer epohalnog ostvarenja onog suštinskog u kulturi svoga vremena.

-Luču crnogorskog ćirilskog štamparstva nastavlja da održava neugašenom Božidar Vuković Podgoričanin u Veneciji gdje okuplja stručne ljude i nastavlja da izrađuje bogoslužbene knjige na ćirilici. Knjige Božidara Vukovića Podgoričanina a kasnije njegovog sina Vićenca, bile su distribuirane i prodavane u zemljamka pravoslavnog hrišćanstva a pogotovo na Balkanu. Tako su one postale nacionalno dobro ne samo Crne Gore. Samo u Bugarskoj postoje 43 knjige iz Štamparije Vukovića i 13 inkanabula Crnojevića. Uspostavili smo saradnju sa Nacionalnom bibliotekom „Sv, Ćirilo i Metodije“ iz Sofije, Naučnim arivom Bugarske akademije nauka, Centrom za slovensko – vizantijska proučavanja „Ivan Dujčev“ iz Sofije, Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom „Sv, Kliment Naumski“ iz Skoplja. Nastavljamo da vrednujemo sve što je bitno za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta crnogorskog naroda, poručio je Radulović.

U Veneciji je u XVI vijeku bilo 230 štamparija pa je s pravom nazvana „gradom knjiga“. Jednu od tih štamparija je 1519 godine otvorio Božidar Vuković, Crnogorac, rodbinski povezan sa bogatom i uglednom mletačkom porodicom Dela Vekija. Njegova štamparija je bila najveće i najplodnije slovensko izdavačko središte u XVI vijeku. Poslije njegove smrti 1539. godine, štampariju je naslijedio njegov sin Vićenco Vuković. Njihove knjige su se širile među slovenskim narodima na Balkanu pa tako dubrovački arhivi pominju kancelarije i skladišta Božidara Vuković Podgoričanina u Dubrovniku, Kotoru, Splitu, Skoplju, Beogradu,Vidinu, istakao je Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske.

Otvaranje izložbe: Draginja Kujović

Medijator otvaranja izložbe bila je Draginja Kujović, kustos Zavičajnog muzeja u Kolašinu a prisutne je pozdravio i Milosav Bulatović, predsjednik opštine Kolašin, zahvaljući se predstavnicima Matice crnogorske što su i u ovakvoj situaciji dali doprinos da se izložba organizuje.

-To nam svima daje snagu da shvatimo ovo vrijeme u kojem život mora ići dalje. Stalo nam je da u kolašinskoj sredini obogatimo kulturni život. Ova izložba je prilka da saznamo više o crnogorskom kulturnom nasleđu na čemu osmišljeno radi Matica crnogorska. Vjerujem da ćemo nastaviti sa sličnim projektima kojima afirmišemo i čuvamo nasleđe na čemu će stasavati naše mlađe generacije, kazao je Bulatović.

Izvor: opštinakolašin.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime