Nedjelja, 2 Oktobra, 2022

Mihailo R. Čabarkapa

Stopama života

Roman, str. 181, 2020
Misaonost, slikovitost, bogatstvo i raskoš jezika, dinamika dijaloga i mudrost monologa karakterišu tekst romana. Od prve stranice, smireno, stopu po stopu, pisac uvodi čitaoca u kompleksnost života ljudi kojima je istorijski usud dodijelio da budu radiše na posnim njivama, pregaoci i ratnici kojima je sloboda ideal kojem podređuju sve. Ispod prividne grubosti pulsiraju plemenitost, čovjekoljublje, časnost, odvažnost, samosvjesnost o vlastitoj obavezi da djelom postanu moralni oslonac i putokaz dolazećim generacija.

Brano Žugić

Nebeski biseri

Zbrika pjesama, str. 68, 2020
Emotivna dinamika, intelektualna upitanost, traganje za odgovorima na životnim stazama, bez davanja konačnih rješenja, ljubav za Crnu Goru, za biserne planine, za rijeke, koje vjekovima vode čudesnu bitku sa čvrstim stijenama stvarajući kanjone pred kojima dah zastaje, čine zbirku poezijom koja će trajati. Ovo je pjesnikov prvi iskorak u javnost koji čitaoca ne ostavlja ravnodušnim.

Veljko Vukadinović

Odabrani

Roman, str. 465, 2019
U pričama koje čine jedinstvenu strukturu teksta tumače se i sagledavaju pojave i procesi koji čine suštinu života. Iako svijet gleda kroz imaginarnu prizmu naučno-fantastičnih kolorita autor daje viđenje i sopstvenu analizu ovovremene drruštveno-sociološke konstrukcije kroz brojne likove, njihove karaktere i njihova razmišljanja. Likovi su mladići i djevojke koje svako od nas može da susretne u svakodnevnom životu.

Obren Vlahović

Fizika, drugačiji pogled

Stručna literatura, str. 117, 2019
Zanimljivo štivo, kako za laičku tako i za stručnu javnost. Interesantan spoj filozofije i fizike i tema koje otvara autor. Karakterističan, lucidan pristup, indukcija i dedukcija rezultata i činjenica. Drugačiji pogled na fiziku: snagu i vrijeme, foton, govori o elektromagnetizmu, promišlja o protonu, neutronu, strukturi atoma, energiji i trodimenzionalnom prostoru, gravitaciji, paradoksima. Stavovi i zaključci predstavljaju osnovu za nova istraživanja.

Suada R. Zoronjić

Ljekovito bilje mog kraja

Stručna literatura, str. 131, 2019
Svojevrstan praktikum ljekovitog bilja namijenjen širokoj čitalačkoj publici, kako profesionalcima koji mogu da nađu zanimljive ilustracije, tako i učenicima i profesorima osnovnih i srednjih škola i amaterima-botaničarima. Napisana jednostavnim i razumljivim stilom, pogodna je kao dodatna literatura za izborni  predmet Ljekovito bilje. Knjiga doprinosi definisanju planinskih livada u zoni do 1200 mnm. kao njenog prvog stepena prelaza sa planinskih pašnjaka.

Grupa autora

Poetika u djelu Blaža Šćepanovića

Zbornik radova sa okruglog stola, str, 80, 2019
Poezija Blaža Šćepanovića, iako zapretena, nije se dala ugasiti. Naprotiv, izdržala je sud vremena i postala svevremenska. Radovi posvećenoi poetici Blaža Šćepanovića sa Okruglog stola održanog u Mojkovcu 2019, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade CG.

Nada  Bošković

U svijetu mašte

Zbirka pjesama za djecu, str. 107, 2019
Poezija za djecu zasnovana na realnim impulsima života, jakim osjećanjima, ritmički izvajanim stihovima koji podražavaju prirodu. Riječima oživljava svijet biljaka i životinja. Pratići sopstveni poetski uzlet, poetesa stvara jedan čarobni krug dječije mašte, koja je u stihovima razigrana i koja dobija nova krila.

Budimir Vukadinović

Plave dubine trajanja

Roman, str. 209, 2019
Trojstvo ljubavi sažeto u jedno iznijansirano osjećanje ovu knjigu čini štivom koje oplemenjuje, urezuje se u pamćenje, pobuđuje u čitaocu preispitivanje vlastitog odnosa prema: tradicionalnim vrijednostima crnogorske porodice, prema zavičaju i ženi kao ishodištu ljubavi. Erotika „uljuđena“ moralnim kodeksom nepisanih pravila čuva tekst od banalizacije uzdižući ljubav od plavih dubina u plave visine.

Mladen Blažević

Ljubavno informativna poezija

Zbirka pjesama, str. 72, 2020
Neobična forma, snažan pjesnički doživljaj obogaćen pravom intelektualnošću, misao i srce  u čvrstom zagrljaju – mame čitaoca da otvara koralne školjke biserom bogate. Po završenom čitanju misao nastavi da traga, da preispituje uvijek tajanstvene impulse koje je Blažević pretočio u riječi. Ovo je poezija koju treba čitati i ona će najbolje o sebi sve reći.