U Kolašinu otvorena izložba makro fotografija koja nosi naziv “Iz mog ugla“ autora Ivana Grdinića. Prema njegovim riječima odlučio se za ovaj zahtjevni vid fotografije jer na njima je prikazano ono što golim oku nije vidljivo, a on je želio da prikaže široj publici detalje koji su zainteresovali njegovo umjetničko oko. Kolašinci su bili veoma zainteresovani za umjetnost svog sugrađanina.

Izložbom u Kolašinu Ivan Grdinić zakoračio je u svijet vizuelnih umjetnosti. On je prema riječima istoričarke umjetnosti Draginje Kujović strpljivo čekao da snimi određeni motiv u težnji da na platno prenese dio atmosfere iz vazduha i samu strukturu snimljenog motiva. Na 27 izloženih fotografija se mogu vidjeti motivi cvijeća u kombinaciji sa kapima rose kao i nekoliko pejzažnih motiva.

„Stvarajući izložene fotografije cvjetove i pejzaže Bijela rada, Majčina dušica, Maslačak u plamenu pejzaž sa golubom, Magla, Ivan je samim postupkom ostvario spoj vizuelnih umjetnosti filma i slikarstva. Znamo da svako držanje fotoaparata ne proizvodi umjetničko djelo, ali fotoaparat u ruci Ivana Grdibnića stvorio je umjetničko djelo u oblasti fotografije“, kazala je Kujović.

„Akcenat ove posebne fotografije makro fotografije nije na tehničkoj perfekciji nego baš na tom trenutku kada se kap vode, rose ili kiše pretvara u raskoš i bogatsvo boja. Akcenat ove fotografije je na suptrilnoj ljepoti nama skrivenog svijeta. Svojom čarolijom Ivan nas tjera da svijet gledamo drugim očima da pronađemo iskonsku vezu sa prirodom i da jesa ljubavlju, pažnjom, brigom, posvećenošću i saosjećanjem čuvamo“, istakla je Direktorica JU Centar za kulturu Kolašin Gorica Ilinčić.

Profesor fotografije i kamere na Fakultetu dramskih umjetnosti Relja Eraković ne krije oduševljenje mladim umjetnikom i njegovim fotografijama.

„Ivan je svoje prvo predstavljanje krenuo upravo oz svog rodnog Kolašina što nije lak zadatak jer je ovaj grad dao mnoge značajne umjetnike samim tim ima publiku čijem oštrom oku ne može ništa da promakne. Neki autori biraju drugačiji put želeći da krenu da nekih naizgled važnijih adresa, ja mislim da je ovo ispravno kako je Ivan uradio i krenuo u avanturu fotografije sa svojima“, tvrdi Eraković.

Kolašincini koji imaju oštro oko za umjetnost ne kriju oduševljenje motivima i tehnikom koja je prisutna na izloženim djelima.

„Ugao je sve u fotografiji, taj ugao tj. kompozicija koju pravimo na fotografiji. Jedan isti predmet iz nekoliko različitih uglova ne izgleda isto zato je taj ugao najbitniji u fotografiji pored ostalih finesa. Iz tog razloga sam se odlučio da se ova izložba zove „Iz mog ugla“, istakao je autor izložbe Ivan Grdinić.

Izložene fotografije svi zainteresovani mogu pogledati u holu Centra za kulturu Kolašin do kraja jula.

Izvor: rtcg.me