Risto Rakočević iz donjomoračkih Rajičevina kao i svaki put kada treba da pođe do Manastira Morača i do Kolašina nekim poslom ili ljekaru na pregled obukao je odjelo za svečane prilike. I to prije svitanja jer taj četvrtak je za njega bio poseban. Odlučio je da u Kolašinu primi prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. U cik zore uputio se dobro poznatim stazama jer je i dugogodišnji lovac pa poznaje svaku stopu. Šumskim putićima do Đuđevine, prečicama do Vočja pa do mosta Grlo i magistralom dalje ka Kolašinu. I to ništa ne bi bilo neobično da djed Risto nema devedeset šest godina i da nije krenuo pješke a Mioska od njegove kuće udaljena je oko 25 kilometara i  do Kolašina ima još petnaestak. Neobično je i to da je do podneva stigao do nadaleko poznatog raskršća. Neobično je i to da se niko od vozača ni putničkih ni teretnih vozila prometnim i putem i za motorni saobraćaj zahtjevnim Podgorica –Kolašin  nije  obazirao i nije stao da ga poveze. Na oštroj krivini idući u smjeru ka Podgorici ugledale su ga i prepoznale medicinske sestre kolašinskog Doma zdravlja, koje su bile u timu sa doktorkom Jelenom Zindović, Jevra Vlahović i Bilja Bulatović koja je automobil parkirala na obezbijeđenom proširenju. Dok su razgovarali naišao je drugim kolima doma zdravlja Lazar Medenica i njihovog dugogodišnjeg pacijenta povezao ka ambulanti u Manastiru Morača. Na predviđenom punktu za vakcinaciju djed Risto primio je vakcinu.

Djed Risto sa dr Jelenom
  • Za mene udaljenost do Kolašina ne predstavlja teškoću. U prirodi sam po cio dan, u pokretu pogotovo u lovnoj sezoni pa sam u kondiciji. Zahvaljujući medicinskim radnicima koji su me prepoznali i povezli uštedio sam vrijeme i duže ću posjedeti u bifeu kod naše Zlatije. Svima savjetujem da se vakcinišu, sačuvaju i sebe i druge i tako vrate normalnim životnim navikama.

Ovaj vitalni devedesetšestogodišnjak nije krio zadovoljstvo što se vakcinisao. Jedva čeka revakcinaciju kako bi se potpuno zaštitio od opakog virusa koji je, izgleda, promijenio i naše navike. Kako drugačije da razumijemo da niko nije primjetio i povezao starca koji pješke hita opasnom magistralom ka Kolašinu. 

Piše: M.J