U 86-oj godini, u Beranama preminuo Miroslav- Miro Joksimović, predsjednik Opštinskog odbora Udruženja boraca NOR-a i antifašista Berana. Miroslav Miro Joksimović rođen je u Beranama 1935. godine, od oca Voja i majke stojane rođene Lekić. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a  srednju saobraćajnu u Beogradu. Radnu karijeru započeo je u beranskom Zavodu za osiguranje. U ovoj ustanovi radio je dvije godine. Krajem pedesetih godina prošlog vijeka prelazi u preduzeće Transport-Ivangrad, koje će kasnije funkcionisati pod nazivom „Ivangrad-prevoz“. Joksimović je bio jedan od osnivača ovog uspješnog beranskog kolektiva i nešto više od dvadeset godina obavljao je funkciju direktora u ovom preduzeću. U bogatoj biografiji ovog istaknutog društvenog radnika zabilježeno je da je, pored ostaloga i: član Skupštine AMS Jugoslavije, predsjednik Odbora za drumski saobraćaj u Privrednoj komori Crne Gore i privrednoj komori SFRJ, predsjednik lovačkog društva „Ivangrad“, član predsjedništva FK „Ivangrad“.

Miroslav Miro Joksimović

Za uspješan rad u privredi i zaslugama u vanprivrednim djelatnostima, Joksimović je dobitnik značajnih nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo: Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom (Josip Broz Tito), velika plaketa Saveza vozača Jugoslavije, zlatna plakete Auto-moto saveza Crne Gore, zahvalnica za izgradnju Mauzoleja na Lovćenu (Veljko Milatović), Spomen medalje povodom 70 godina trinaestojulskog ustanka, i dr.

Miroslav Miro Joksimović ostaće upamćen kao uspješan privrednik, dobar rukovodilac, pouzdan prijatelj i angažovani društveno-politički radnik Berana i Crne Gore. Nakon penzionisanja nastavio je, vrlo posvećeno, svoj angažman u mnogim udruženjima, doprinoseći svojim iskustvom i znanjem njihovom uspješnom radu. Smrt ga je zatekla na mjestu predsjednika Opštinskog odbora Udruženja boraca NOR-a i antifašista Berana. U ovom udruženju bio je posvećen njegovanju i širenju antifašističkih ideja, obilježavanju najznačajnijih antifašističkih datuma iz perioda Drugog svjetskog rata, obnavljanju spomenika i spomen obilježja na teritoriji Opštine Berane, kao i organizovanju predavanja vezanih za partizanski pokret od 1941-1945. godine.

Miroslav Miro Joksimović ostaće upamćen kao privrženik razvoja Berana i Crne Gore i posvećenik borbe za ljudska prava i slobode. Iza ovog uspješnog porodičnog čovjeka, ostali su supruga Tanja, sin Dragan, snaha Zoja i unuci Milan i Ivan.

Sahranjen je 07. Marta 2021. godine, na Gradskom groblju, u Beranama.

Piše:D.D.