Vlasnik farme Darko Saveljić došao je na ideju da otvori ovakav objekat prije sedam godina, u namjeri da zaštiti ovu životinju od izumiranja.

„Magarac je dio crnogorske prirodne i kulturne baštine i bilo ih je na hiljade u ovom krševitom dijelu države. Nije bilo kuće da nije imala magarca, pa se čini da je magarac bio najveći saveznik u teškom životu na crnogorskom selu. Napravio sam ovu farmu da bih ih sačuvao od izumiranja. Bilo ih je na hiljade, danas ih nema preko 200-300 zajedno sa ovom farmom“, ističe Saveljić.

Farma je otvorena nedjeljom, a za četiri i po godine posjetilo ju je više od 80 hiljada ljudi. Ove godine, najveće interesovanje pokazuju njemački turisti.

„Imamo i dva apartmana gdje stranci dolaze da rade. Ovo je jedino mjesto u Crnoj Gori gdje stranac plati i radi, volontira na farmi. Boravak na Farmi je besplatan za porodice koje imaju djecu koja boluju od autizma, i djecu u invalidskim kolicima, i ta terapija može dosta da pomogne, naročito kada je riječ o djeci sa auzizmom jer će biti opuštenija, srećnija…“ navodi Saveljić.

Oduševljenje farmom pokazuju i domaći i strani gosti, a ocjena farme na bukingu ove godine je 10.

Magarci na farmi u Martinićima

„Mislim da rijetko koje domaćinstvo ili hotel može da ima ocjenu 10. Ranijih godina ocjena je bila 9,9, a jedini problem je bio put koji je u lošijem stanju. Što se tiče posjetilaca, čini mi se da farma strance ne ostavlja ravnodušnim, to se vidi po reakcijama, po odnosu prema farmi i magarcima… Stranci reaguju eskplozivno pozitivno, naši ljudi uglavnom reaguju jako dobro“, zaključuje Saveljić.

Na Farmi se može kupiti i magareće mlijeko, kao i obići Muzej magarca i Centar za posjetioce.

Izvor: mediabiro