Jedina valjevska rock grupa koja se može pohvaliti LP crnim vinilnim izdanjem je sastav Nova zemlja formiran 1980. godine, a kao preteča ove se javlja ekipa pod nazivom Zemlja (mada imamo i naziv Meteori koji je predhodio Zemlji, pa sad .. ) koju su činili Bogoljub Arsenijević vokalni solist, Milan Djurdjević klavijaturist,  te Dušan ? za bubnjevima, Vladan Djordjević na bas gitari, Milisav  Lazarević  gitara, i u tom su radili sve do 1982. kada menjaju naziv u Nova zemlja  i to u sastavu Predrag Pedja Milošević gitarist, Milan Djurdjević klavijaturist, Vladan Djurdjević bas gitarist, Aleksandar Stajić saksofonist, Saša Perović bubnjar i Igor Starović vokalni solist. Vredno su vežbali u porodičnom domu braće Djurdjević svesni činjenice da bez rada i ne mogu postići ne znam kakav uspeh. Grupi se potom priključuje Sladjana Torbica kao vokalna solistkinja ali tek nakon nastupa na ZAJEČARSKOJ GITARIJADI 1983. godine. Imamo kao vokalne solistkinje i dve Zorice, prva je Lukić a druga Obradović. Zatim se grupu priključuje Dafi Urošević na gitari.

Nova Zemlja, Valjevo

Na odsluženje vojnog roka odlaze potom Vladan Djurdjević i Igor Stajić, te na mesto njih imamo Jovana Torbicu i Mikicu Levaka Djurića, a na poziciji vokalnog soliste tada je Zoran Kaludjer iz Užica. Prvi veliki koncert grupa Nova zemlja beleži na otvaranju Sportskorekreativnog centra Petnica negde u julu 1983. pred više od dve hiljade prisutnih. Potom su nastupili i u Hali sportova u povodu obeležavanja godišnjice Radija Valjevo koji je startovao sa emitovanjem programa 1965. godine. Godina 1983. je za ovaj sastav bila više negoli  uspešna, tako da su nastupili na lokalnoj rock smotri u Šapcu, a nastup na Gitarijadi u Zaječaru je svakako prekretnica u karijeri ove grupe jer osvajaju prvo mesto u takmičarskom delu a kao nagradu pravo da snime LP ploču za Diskografsku kuću PGP RTB, te priliku ne propuštaju i u beogradskom Studiju 6  uspešno realizuju dobar deo zamišljenog, vezanog za snimanje LP ploče naslovljene sa ‘’ Letači’’  u produkciji Marjana Karana  i snimatelja Ace Vitorovića da bi potom prekinuli snimanje, a okončali isto 1985. sa producentima Ljubomirom Sedlarom i Zoranom Ćirićem te snimateljima Oliverom Jovanovićem i Vladom Negovanovićem tek 1985. godine kada se ploča javlja na domaćem tržištu,  a radi se o kompletnom autorskom materijalu koji potpisuju Milan Djurdjević i Igor Stajić, naravno, uz nesebičnu pomoć ostalih pogotovo Predraga Pedje Miloševića..

Naslovna strana albuma “Letači”

Na toj LP ploči su stvari A strana Nemoj mi reći/Čaje/Opet smo sami/Pesma za popodne i Nekad i sad. B strana sadrži numere Povedi me/Pesnikinja/Kad maj te seti na  mene uz zaključnu Večna tama. Iste, dakle 1983. Osvajaju prvo mesto i na festivalu Kultura mladih u Knjaževcu ali se predstavljaju i na Omladinskom festivalu u Subotici.  Istaći ću da je Nova zemlja predstavljala Diskografsku kuću PGP RTB na Opatijskom festivalu te iste. Grupa se raspala 1986. godine iz razloga odlaska brace Djurdjević u Beograd i pokretanja grupe Frenky te nemogućnošću ostalih članova da odgovore obavezama koje su rasle shodno izazovu i popularnošću ovog sastava, tako da su se preostali rasplinuli po brojnim valjevskim rock grupama.

Izvor: prozaonline; piše Živko Ivković, rok publicista i kritičar