Prvi sportski izazov održan je proteklog vikenda, kada je organizovan Kup Bijelog Polja u lovu udicom na plovak na rijeci Lim, a do 2. oktobra planirano je još nekoliko manifestacija, saopštio je direktor Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

Gostujući u emisiji „Sportski magazin“, Radija Bijelo Polje, Maslovarić je rekao da su se pridružili obilježavanju Evropske nedjelje sporta sa željom da stvore zdravo sportsko društvo.

„Cilj ove manifestacije je promocija fizičke aktivnosti i zdravih stilova života, a to je zapravo i misija naše ustanove. Mi na tome radimo svakodnevno, svih 365 dana u godini, a ovo je još jedan način da motivišemo naše sugrađane, da ih podstaknemo da se aktiviraju, jer sport pripada svima nama“, istakao je direktor Centra za sport i rekreaciju.

Interesovanje je, kako je rekao Maslovarić, veće od očekivanog, a pored Bjelopoljaca, za učešće na takmičenjima prijavljuju se i građani drugih crnogorskih gradova, kao  i sportisti iz regiona.

„Vjerujemo da bi broj učesnika bio još veći da kod ljudi još uvijek nije prisutan strah zbog pandemije korona virusa, ali to je potpuno razumljivo. Evropska nedjelja sporta će svakako biti uvrštena u program rada naše ustanove i cilj nam je da ovo postane manifestacija svih Bjelopoljaca, jer želimo da razvijamo tu sportsku svijest i svijest o fizičkoj kulturi, da stvaramo zdravo društvo, ali i kvalitetnu bazu za sve sportske klubove. Takođe, organizacijom sportskih aktivnosti pratimo i viziju razvoja našeg grada, vodeći računa o tome da na najbolji način iskoristimo i naše prirodne potencijale, ujedno promovišući ih i stvrajući jednu novu kulturu bavljenja sportom“, naveo je Maslovarić.

Podsjetio je da je manifestacija zvanično počela u subotu, 18. septembra, kada je održan Kup Bijelog Polja u lovu udicom na plovak na rijeci Lim.

„Jako smo zadovoljni, učestvovala su 24 ribolovca, koji su bili podijeljeni u osam ekipa, a imali smo učesnike iz Prijepolja, Pljevalja, Rožaja, Berana i naravno  našeg Bijelog Polja. Pobjedu je odnijela ekipa  iz Prijepolja, a naši Bjelopoljci su bili drugi, tako da čestitamo SRK „Sinjavac“  i zahvaljujemo na podršci u organizaciji ovog takmičenja“, saopštio je Maslovarić.

Najavio je da će ovog vikenda biti održan šahovski turnir.

„Na turniru će učestvovati samo Bjelopoljci,  pa pozivam da se prijave svi od 7 do 77 godina i da se izbore za titulu prvaka Bijelog Polja u šahu“, naveo je on i napomenuo da će se šahovski turnir održati u hotelu „Franca“.

U okviru Evropske nedjelje sporta biće organizovana i manifestacija „Bjelasica za sve“, a planirane su planinska i MTB trka.

„Biće to jedno sjajno sportsko druženje u prirodi, već imamo oko 40 prijavljenih učesnika. Biće tu i profesionalnih sportista, ali je planirana i jedna porodična trka,  tako da očekujemo da će i taj sportski događaj biti jako uspješan“, dodao je Maslovarić.

Evropsku nedjelju sporta zatvoriće sajam individualnih sportova, koji će se 2. oktobra održati na gradskom trgu.

„Sportski kolektivi iz našeg grada će održati javne treninge i pružiti priliku svim zainteresovanim da oprobaju u svim sportovima koji će biti promovisani, a to su karate, boks, džudo, ateltika, stoni tenis. Tako da se nadamo da ćemo zainteresovati djecu da se aktiviraju i postanu članovi nekog od brojnih sportskih klubova u Bijelom Polju“, istakao je direktor Centra za sport i rekreaciju.

Maslovarić je podsjetio da su u prethodnom periodu, uprkos složenoj zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji, uspjeli da organizuju niz sportskih manifestacija, ali i da adaptiraju više školskih sportskih poligona.

„I nećemo se zaustaviti na tome, nastavljamo da promovišemo sport, da radimo na njegovom omasovljavanju, jer vjerujemo da iz kvantiteta dolazi kvalitet. Cilj nam je da stvorimo zdravo sportsko društvo i vjerujemo da ćemo uspjeti u tome“, poručio je Maslovarić.

Podsjetimo, Evropsku nedjelju sporta organizje Centar za sport i rekreaciju u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Bijelog Polja, dok je tehnički sponzor fabrika mineralne vode Rada.

Izvor: Radio Bijelo Polje, www.bijelopolje.co.me