Infrastrukturno opremanje biznis zone u završnoj fazi, prvi investitori „Gintaš“ i „Brskovo Mine“. Nastavljaju se radovi na ski-centru, pasareli, reciklažnom centru…

Korona, srećom ali i odgovornim odnosom svih, nije dotakla zdravlje Mojkovčana, ali ih je  žestoko udarila po džepu. Privreda je stala, sjenka virusa koji hara planetom pokvarila je mnoge planove, i lične i poslovne, u gradu na Tari. Dotakla je i kapitalne, razvojne projekte, ali ih nije zaustavila već, tu i tamo, samo malo usporila, i to garantuje da će se Mojkovac relativno brzo i uspješno izboriti sa ekonomskim posljedicama korona virusa, izjavio je Dnevnim novinama predsjednik opštine, Ranko Mišnić.

-Nekoliko gradilišta, je već otvoreno. Radovi na opremanju biznis zone „Babića Polje“ su u završnoj fazi. Asfaltiraju se ulice, postavljaju kanalizacione i vodovodne mreže, telefonske linije i trafostanica sa koje će biznis zona dobijati struju. Sve to, sa blizu milion eura, finansira Vlada Crne Gore, preko Uprave javnih radova. Biznis zona će, kako se očekuje, početkom juna biti potpuno spremna za prve investitore, rekao je Mišnić.

Završni radovi – asfaltiranje ulica u biznis zoni.

Prvi investitori

Prije pojave korona virusa, za ulaganje u biznis zonu, koja nudi izuzetno povljne uslove (oslobađanje od plaćanja komunalija, simboličan zakup lokacije, podrška Vlade od sedam do dest hiljada eura po novotvreniom radnom mjestu) bilo je, po riječima Mišnića, zainteresovano petnaestak investitora, uglavnom iz inostranstva. To se, u međuvremenu, promijenilo.

-U  ovom trenutku imamo dva sigurna investitora. Kompanija „Gintaš“ je ranije tražila lokaciju od 5 000 kvadrata, a nedavno se obratila i sa zahtjevom za još dvije manje lokacije. Tu će podići pognoe za otkup i preradu voća i zaposliti, kako je najavljeno, dvadesetak radnika. Firma „Brskovo Mine“, iza koje stoje švajcarski investitori, istražuje rudna ližišta na Bjelasici i želi da podigne objekte za svoje potrebe na parceli površine 5 000 kvadrata. I tu se planira zapošljavanje dvadesetak radnika. Dolazak ostalih zainteresovanih investitora je u ovom trenutku neizvjestan, ali se nadam da će se i to u neko skorije vrijeme promijeniti, kazao je Mišnić.

Ranko Mišnić

Radi se na Bjelasici

Korona nije, kako je ranije obećao i premijer, Duško Marković, zaustavila ni radove na izgradnji ski-centra „Žarski“, iako ih je donekle usporila.

-Firma „Tošković je“, uprkos još prisutnoj epidemiji, naravno uz poštovanje svih mjera zaštite, nastavila sa radovima na putu od katuna Vragodo do budućeg ski-centra. Čim vremenske prilike dozvole, jer na Bjelasici još ima snijega, počeće radovi na izgradnji parkinga, restorana i svih pratećih objekata koje bazna stanica skijališta treba da ima. Projekat je spreman, kao i sredstva za eksproprijaciju zemljišta na kojem će se graditi bazna stanica. Realno je da bude završena naredne godine, prije zime. Do tada će i žičara biti postavljena. Kompanija „Bemax“ će u junu početi izgradnju mosta preko Tare u Podbišču sa sedam kilomatara puta do Vragodola, što je prva etapa saobraćajnice do ski-centra. To je projekat vrijedan 14 milona eura i biće, kako je planirano, završen prije zime, naredne godine. To praktično znači da ćemo mi imati spreman ski-centar za sezonu 2021/22, što će biti prekretnica u razvoju naše opštine, naglasio je prvi čovjek Mojkovca.

Prvi konkretni efekti razvojnih planova očekuju se od otvaranja biznis zone, prekretnicu u razvoju optine za par godina, uvjeren je Mišnić, donijeće ski- centar, jer će pokrnuti kompletnu privredu. Pomalo u njihvoj sjenci radi se i na još nekoliko značajnih projekata.

Reciklažni centar, pasarela, stanovi…

-Početkom jula će biti završen reciklažni centar komunalnog otpada. Postrojenja su dopremljena, poslovna zgrada je završena, dovršavaju se ulice i hala. Taj projekat finasira država, sa dva miliona eura, i on je izuzetno značajan za nas jer ćemo se zahvaljujući tome značjno približiti evropskim standardima, kada je u pitanju upravljanje komunalnim otpadom. Pored toga, trenutno se od vaćnijih projekata u Mojkovcu radi na kanalizaciji od vatrogasnog doma do „Vojnih zgrada“, završava se turistički info-centar, a ukrovljena je i treća lamela socijalnih stanovanja, koja će imati 15 stambenih jedinica, potpisan je i ugovor o radovima na drugoj, završnoj fazi izgradnje pasarele na sportsko-rekreativnoj zoni. Mnoge nove njive, uz podršku lokalne uprave, zasijane su po selima, postavljeni brojni plastenici… U Mojkovcu se, dakle, radi uprkos koroni, prema planu, doduše malo sporije nego što smo mislili, ali ne bitno. Moramamo biti zadovoljni, naročito ako se uzme u obzir pravi haos koji je pandemija korona virusa izazvala širom svijeta, zaključio je predsjednik opštine Mojkovac, Ranko Mišnić.

Korona zaustavila „Kanaan“ – boks1

Od najavljenog dolaska hrvatske kompanije „Kanaan“, najpoznatije po proizvodnji čipsa, ove godine neće biti ništa. Zaustavila je korona.

-Kompanija „Kanaan“ je uzela u zakup 15 hektara zemljišta za proizvodnju krompira, sa planom da, ukoliko kvalitet i prinosi budu zadovoljvajući, u biznis zoni otvori pogon za njegovu preradu. Od toga su odustali zbog korone, ali ne definitivno. Obavijestili su nas pismom o namjerama da čitav posao samo odlažu za narednu godinu, što znači da na njih ozbiljno računamo kao investitora. To zemljište, ipak, neće ostati neiskorišćeno. Ustupili smo ga, naime, ove godine mojkovačkim poljoprivrrednicima za sijanje heljde, što će biti veoma isplativo, rekao je Mišnić.

Ugostiteljstvo i turizam najviše pogođeni pandemijom – boks 2

Iako korone nije bilo u Mojkovcu, nju je itekako osjetila privreda, posebno ugostitelji i turistički radnici.

-Mnogo ljudi u Mojkovcu radi u ugostiteljstvu i turizmu. Sve to je pandemija zatvorila. To je pogodilo vlasnike, a posebno radnike. Vlada Crne Gore je preduzela mjere da ublaži posljedice i u toj privrednoj grani. Nepoznanica je, međutim, kako će to sve izgledati sjutra, i koliko brzo će taj sektor privrede uspjeti da se oporavi, jer malo toga zavisi od nas samih. Pitanje svih pitanja je kako će turizam izgledati nakon pandemije. Državne granice su i dalje zatvorene, nema putovanja i turista. I to će morati da krene ali je sigurno da neće izgledati kao nekad, niti se tako brzo može očekivati masovan dolazak turista kod nas, bez obzira što smo mi u Mojkovcu, kao i u čitavoj Crnoj Gori, pokazali kako se uspješno može suprotstaviti koroni. Što se nas tiče, spremni smo za turiste, njihovo je samo da dođu, kazao je Mišnić.

Piše: Ranko Ćetković