Bogatstvo sadražaja, odlična i raznovrsna tematska struktura, fotografije koje „govore“ generalna su odlika dvadestog broja Novina sjevera, glasila koje na profesionalan način čuva sveukupnu kulturnu baštinu  sjeverne regije Crne Gore, doprinosi turističkoj afirmaciji ljepote koja je hrana duši i odmor oku.

Pogled na naslovnu stranu  nagovještava raskoš. U elegantnom luku kao da je sazdan od bisernih kapi gorske ljepotice – most na Đurđevića Tari.

Čitalac je u prilici da pogleda u daleku prošlost i sazna više o blagu koje čuva Bjelopoljski muzej, da u priči Mihaila Čabarkape Zavičaj odboluje sjetu zaraslih zavičajnih staza, osjeti svu tananost majčinske ljubavi i da oškrine škrinju vlastitih sjećanja od kojih je toplo u duši i onda kad oči suzom zajezere.

Izdvojeno iz sadržaja

A potom slijedi hod po predjelima gdje priroda nije šteđela kad je ljepota u pitanju. Čari  Hridskog jezera, Regionalnog parka Piva, posjeta Plavu i Gusinju, lamant Ranka Ćetkovića nad ostacim prašume Crnim Podima…

Kako su u vremenu, odmah nakon Drugog svjetskog rata, „ kamene sveske“ iz Negnjeva kod Bijelog Polja otvarale đacima put u svijet slova saznaćete iz teksta koji potpisuje Radomir Perišić. Isti autor nam jezgrovitoj kratkoj priči GOŠĆA priča o vremenu kad su polako pucali patrijahalni okovi i ljubav izlazila na vidjelo u selima ispod Lise.

Tu je i tekst o investicionom poduhvatu na području bjelopoljske Bistrice kojim se turistima otvara Đalovića pećina koja je kako kažu spleolozi „čudo prirode“.

Još dosta interesantnih tekstova čeka čitoce u ovom glasilu čiji je izdavač, uz podršku Ministarstva kulture, Lider mont media iz Kolašina.

N.S

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime