Miodrag Mijo Kovačević, koji nije više sa planinarima je bio prva osoba  koja me je  uvela u planinarstvo  i s kojim sam napravila  prve  korake po crnogorskim planinama. I tada,  1999.godine, već  u sedmoj  deceniji  kao predsjednik PD Komovi  izgarao je  od želje  i truda da  svakog  ko je imalo   pokazivao  interesovanja  prema planinarenju  zadrži   na planinarskim stazama  za duži period,  što mu je  u pogledu  mene i  uspjelo.  Organizovanost  i  iskustvo   u profesionalnom  radu  iz socijalističkih vremena  bio je pravi  melem za  osnivanje  novih  klubova. 

Mnogim  klubovima je pomogao u osnivanju,  pa je tako bio i jedan od najzančajnijih  pokretača i osnivača   Planinarskog, tada društva, a sada kluba  „Gorica“  2001. godine. Uz još nekoliko  iskusnih  planinarskih aktivista  postavljeni su temelji  jednog  ozbiljnog  i dugotrajnog  društva. “Gorica“ je od početka imala kontinuitet u radu i entuzijazam  koji se nesebično prenosio godinama, dostigavši u dvije decenije skoro 1000 planinarskih akcija u kojima je učestvovalo  400 bivših i sadašnjih članova. Razni profesionalni profili i afiniteti naših članova iskorišteni su za brojne druge aktivnosti koje idu uz planinarstvo, tako da su  zavidne visinske rezultate po  planinama Crne Gore, Balkana i Evrope  pratile  i brojne druge aktivnosti, od čega su najznačajnije  izdavačka djelatnost  i  održavanje i promocija planinarskih staza.

Ono što nas prati od početka je naša posvećenost  Kučkim planinama  iz čega je i nastala  naša tradicionalna  međuklupska  planinarska manifestacija „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru” ,izdavanje   „Vodiča kroz Žijovo“  i izgradnja planinske kuće Petrović .  Zatim  tu su i promocije  nekolikoprigradskih staza  Podgorice (Vežešnik, Malo brdo, Busovnik , Živa i Ilijino brdo)  koje su svoj značaj  posebno dobile u vrijeme  epidemioloških mjera i zabrana. Ponosimo se i što  smo  domaćini  u   održavanju dionica planinarskih staza nacionalne mreže na transverzalama PPT“Orjen-Lovćen- Rumija“  i CT-1 Planinama Crne Gore  i nadam se za primjer ostalima.

PK “Gorica”

2010.godine „Gorica“ se priključila grupi  od 16 društava i klubova predstavnika  iz 7 zemalja Balkana koja svake godine organizuje Balkanske surete planinara  u drugoj zemlji , a kao organizator dva susreta, na Veruši 2012.g. i na Lovćenu 2017.g., pokazala je  svoju sposobnost  u organizaciji ovakvih međunarodnih planinarskih susreta  i  uspješno promovisala crnogorsko planinarstvo izvan granica naše zemlje.  

Klub je u dvije decenije prebrodio tri preregistracije od osnivanja (2005, 2012. i 2018.). Zahtjevi za sportsko –takmičarskim  disciplinama  u planinarstvu  (planinsko trčanje, maratoni, hodanje sa krpljama, planinska orijentacija, turno skijanje) uvodi posebnu dinamiku  u klubove  i predstavlja  mogućnost da više  prihvatimo i podržimo mlađe članove koji će u budućnosti nastaviti našu planinarsku tradiciju.

Kako će izgledati  planinarstvo  ili kako će biti organizovano kao sportska i društvena aktivnost za 20 godina  teško je pitanje.  Uspješnost   planinarskog  kluba kao amaterske sportske organizacije  zasniva se na  volontarizmu i velikom entuzijazmu, nesebičnosti  i solidarnosti   osoba koje  vode  klub.  Mislim da će toga  biti sve manje  i da će se ljubitelji   prirode i planina  organizovati   privatno, u užim krugovima,  ili  će postati  konzumenti   profesionalnih i profitnih  organizacija ili  agencija.  Živi bili  pa vidjeli, do tada  samo  hrabro u nove planinarske  pohode i avanture.  

Piše: Edita Files Bradarić, predsjednica Kluba