I KARL GUSTAV JUNG – SJEĆANJE SNOVI RAZMIŠLJANJA / NOVA KNJIGA PODGORICA / SONJA TOMOVIĆ ŠUNDIĆ

O knjizi je govorila autorka Sonja Tomović Šundić i kazala da je knjiga Karla Gustava Junga izuzetno zanimljiva i da pisac ima izuzetan višestruki talenat.

”Jung, iako je naučnik i ljekar, ima izuzetan književni talenat i umije na književni način da artikuliše svoje ideje. On svoja lične iskustva prenosi na djela na veoma prijemčiv način, te ona kao takva predstavljaju književno štivo za sve čitaoce”, navodi Tomović Šundić.

Ona je, na promociji, istakla i da je Karl Gustav Jung briljantan proučavalac ljudske duše  i da se radi o teoretičkom intelektualcu koji prije svega liječi ljude.

”Jung se pronašao u ”psihijatriji” – filozofiji ljudske duše i od tog proučavanja duše potiče sve. U ljudskoj duši se rađa i bolest i isceljenje”, navodi izemđu ostalog Tomović Šundić.

II KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO BORISAVA PEKIĆA / CANU / SONJA TOMOVIĆ ŠUNDIĆ

Na prezentaciji, pored autorke, govoio je i akademik prof. dr Radomir Ivanović.

Autorka monografije je kazala da bi govorili o Pekiću, moramo prije svega znati njegovu biografiju.

‘’Pekićev način razmišljanja i stvaralaštvo je predodredilo, prije svega, zatvorska kazna od 10 godina koji je morao da odsluži zbog svog stava i diskursa koji nisu odgovarali tadašnjoj vlasti’’, kazala je Tomović Šundić.

Govoreći o njegovom stvaralaštvu, zaključila je da je u svom književnom opusu Pekić iznio kosmos ideja.

Ivanović je kazao da je Pekić bio jedan od književnika koji je najviše zadužio Crnu Goru.

O autorki monografije je imao riječi hvale, kazavši da je doživljava kao svoju duhovnu kćer i da smatra da je ovom djelu ona dala svoj lični pečat.

‘’Čak i da nema potpisa autora u ovoj knjizi, onaj koji poznaje Sonjin rad, znao bi da prepozna njen rad’’, kazao je Ivanović.

On je dodao i da Sonja Tomović Šundić zaslužuje mnogo više priznanja od onih koje dobija u Crnoj Gori i Srbiji.

Moderatorka programa je bila, vlasnica licence Fesk-a Zorica Stablović Bulajić.

Na prezentaciji su, između ostalih, prisustvovali đaci III i IV razreda kotorske Gimnazije.

Podsjetimo, Drugi festival knjige – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FeskK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! traje od 6. do 8. septembra u staklenoj galeriji Kulturnog centra ‘’Nikola Đurković’’ u Kotoru.

PR služba festivala