1. Doktorko Zindović, pandemija izazvana virusom korona u mnogome je promijenila ustaljene navike u svim sferama života. Kako će se Covid 19 odraziti na planinarstvo?

Koronavirusna bolest 2019 (Covid19) je zarazna bolest uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom virus Korona 2 (SARS-CoV-2) izazvala je pandemiju u cijelom svijetu a poznat je put prenošenja ovog virusa-kapljičnim putem-respiratornim kapljicama nastalim tokom kašljanja ili kijanja. Vrijeme inkubacije do pojave prvih simptoma je od 2 dana do 14. Mjere prevencije za spriječavanje bolesti su pravilno i redovno pranje ruku, održavanje fizičke distance, upotreba maski. Za sada ne postoji vakcina ili posebna antivirusna terapija za Covid 19. Preporuke NKT-a, Instituta za javno zdravlje, Medicinskog kriznog štaba su još uvijek na snazi. Ali, i kada budu ublažene planinari se moraju pridržavati preporuka kako bi se sačuvali od virusa. S obzirom da su planinari na otvorenom prostoru i u kretanju potrebno je poštovati mjeru fizičke distance. U ovom periodu kada je u normalnim uslovima planinarstvo u punom jeku novonastala situacija izazvana virusom korana je uticala da se otkažu sve planirane planinarske ture koje su i od Upravnog odbora PSCG i privremeno obustavljene. Takođe, zemlje iz kojih tradicionalno dolaze planinari da pohode crnogorske planine su uvele zabrane dolaska i mjere zatvaranja granica pa je samim tim i onemogućena uspješna planinarska sezona, bar kada je riječ o ovom periodu.  Smatram da će planinarski klubovi nakon pandemije ostvarivati saradnju sa zdravstvenim radnicima, biti sa njima u kontaktu i pridržavati se savjeta i preporuka. Ako budemo svi, pa i planinari disciplinovani kao i do sada, brzo će doći vrijeme kada ćemo opet osjetiti draž crnogorskih planina

2. U Crnoj Gori planinarstvo je popularna sportska i rekreativna discilina. Koliko je planinarstvo, važno za one koji se tim sportom bave?

Ljudi sa ovih prostora vole prirodu. Od malih nogu „postaju planinari“ i obilaze planiske visove i pašnjake. Planinari su u odnosu na druge ljude zdraviji, lakše savladavaju svakodnevne stresne situacije, manje su skloni gojenju, i žive duže. Boravak u prirodi na svježem vazduhu i bavljenje planinarenjem smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti metabolizma, podstiče san i povoljno utiče na očuvanje funkcije lokomotornog sistema uz pridržavanje propisanih mjera kretanja u planini. Ta znanja se stiču na predavanjima o planinarenju i životu u prirodi, iz stručne literature i od istaknutih i za to licenciranih planinarskih vodiča.  Osim toga, planinari su u prirodnoj sredini zaštićeni od gradske vreve i buke, a prirodni kolorit boja, naročito zelena boja, pravi je „odmor“ za oči od svakodnevne upotrebe mobilnih telefona i računara.  

3. Planinarstvo, čuli smo, značajno utiče na dobro zdravlje ljudi. Kako da u Crnoj Gori iz ugla vaše struke napravimo veći iskorak u tom pravcu?

Smatram da je planinarstvo ozbiljna sportska disciplina. Samim tim zahtijeva i ozbiljnu organizaciju i uređenu infrastrukturu. Nikako ne treba izgubiti iz vida da je u centru pažnje planinar i njegovo zdravlje. U budućem periodu treba razmotriti otvaranje specijalizovanih ambulanti na prostoru Crne Gore.

Zdravlje na prvom mjestu

U njima bi sportsko medicinske preglede obavljali specijalisti sportske medicine i ljekari koji bi se dodatno edukovali za tu oblast. Mislim da u Crnoj Gori imamo kapaciteta za takav iskorak. Lično sam se založila da se u skorije vrijeme realizuje jedan takav program na sjeveru, u Kolašinu, gdje bi se pokrenula specijalizovana ambulanta za visinske pripreme planinara. Raduje me saznanje da je Vlada Crne Gore donijela Odluku o osnivanju Zavoda za sportsku medicinu. Sve ovo dokazaće da se u Crnoj Gori ozbiljno misli na prevenciju, očuvanje i unaprijeđenje zdravlja sportista.

4. Planinarstvo, naročito disciplina visokogorstvo spada i u sportove koji nose određeni rizik. U kom pravcu taj sport, kada je riječ o bezbjednosti treba dalje razvijati?

Velika pažnja mora da se posveti  psihofizičkim sposobnostima planinara. Samo fizički spreman, psihički jak, i hrabar planinar može da se odvaži da krene u osvajanje evropskih i svjetskih visina. Ako su planinari zdravi, u dobroj fizičkoj kondiciji i usredsređeni na ostvarenje zacrtanog cilja sigurno je da će i pitanje bezbjednosti na planini biti u fokusu pažnje. Svakako da se svaki član ekspedicije mora snabdijeti odgovarajućom opremom, koja i nije tako jeftina. Ipak,  najvažnije je da planinar mora da bude odgovoran prema sebi i drugima. Da uvijek poštuje pravila ponašanja u planini koja su utvrđena. Jedino tako se može uživati u ovom sportu, bezbjedno osvojiti destinacija i vratiti se u bazu i kući.

“Budimo u prirodi”

5. Šta biste u narednom periodu savjetovali planinarima, ljubiteljima prirode i zdravog načina života?

Prije svega poruka planinarima je da u vremenu korone sačuvaju zdravlje kako bi, kada se stvore uslovi nastavili sa postizanjem dobrih rezultata. Takođe kao ljubitelji zdrave životne sredine i ekološki poslenici moraju uvijek da ukazuju javnosti na neophodnost očuvanja prirode za buduće generacije. Neophodno je da skreću pažnju na devastaciju prirode, recimo, nekontrolisanu eksploataciju šuma. Jednostavno, mora se djelovati na podizanje ekološke svijesti čitavog društva. Ne zaboravimo da je Crna Gora ekološka država i da se moramo potruditi da takva i ostane. Bogatstvo  i potencijali naših planina daju nam za pravo da očekujemo bolju valorizaciju u budućem periodu. Planinari su uvijek bili odgovorni prema prirodi a takvo je i aktuelno rukovodstvo PSCG. Zajedničkim radom i odgovornim odnosom prema naslijeđenim prirodnim resursima sačuvaćemo „divlju ljepotu“ i naš kutak na planeti zemlji.

Piše: Radomir Perišić

Izvor: Planinarske novine

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime