Program je namijenjen roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Kroz online podršku roditelji mogu da se bolje snađu u stresnim situacijama, kao i da konflikte rješavaju na nenasilan način, a izazove roditeljstva lakše savladaju kroz unaprijeđene odnose sa djecom, objavljeno je na zvaničnom sajtu ZU “Dr Nika Labović”.

Roditeljski čet osim što doprinosi poboljšanju odnosa između roditelja i djece, unapređuje i socio-emocionalnog razvoja djeteta i smanjeje probleme mentalnog zdravlja u porodici. Dodatno, kroz razgovor sa drugim roditeljima i razmjenu iskustava u grupi, roditelji mogu lakše i brže doći do djelotvornih rješenja za izazove s kojima se suočavaju u podizanju djece posebno tokom pandemije COVID-a-19”, navedeno je iz beranskog Doma zdravlja.

Program se realizuje kao grupni rad od po deset roditelja, koje podržavaju voditelji radionica, koji kroz strukturirane grupne sastanke i na nivou individualnih konsultacija podstiču roditelje da naučene vještine primjenjuju kod kuće. Roditeljski čet prilagođen je onlajn formatu i sprovodi se putem platformi za slanje poruka (WhatsApp, Facebook Room).

Program je koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica. Na radionicama će roditelji u grupi raditi na konkretnim situacijama, koje im je onda samim tim lakše da izvedu kasnije kod kuće, sa djecom. Dobijaće konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju izdvajanje dodatnog vremena, već se odnose na situacije koje se već događaju i sastavni su dio svakodnevice”, istaknuto je na sajtu.

Program “Roditeljski čet” ukupno traje osam sedmica. Sedmično se održavaju dva sastanka, koji počinju od 18 časova. Prva grupa, koju će voditi mr Ana Golubović Popović, psihološkinja, porodična psihoterapeutkinja i Danijela Anđić, visoka medicinska sestra, počeće sa radom 13. oktobra, dok će druga grupa koju će voditi Snežana Vukajlović, psihološkinja i visoka medicinska sestra Marijana Bogavac, početi sa radom 15. oktobra.

“Roditeljski čet” dio je paketa programa roditeljstva “Brižne porodice”, koji su razvijeni i testirani u saradnji između Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), univerziteta Stelenboš i Kejptaun u Južnoj Africi, univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji i UNICEF-a. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, a u Crnoj Gori sprovodi se uz podršku UNICEF-a i EU od 2018. Godine, naveli su iz Doma zdravlja “Dr Nika Labović”.

Izvor: esona.me