Na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga dodijeljene nagrade

Na Sajmu knjiga proglašeni su laureati. Žiri 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga razmatrao je i ocijenio izdavačku produkciju u kategorijama za koje se dodeljuju priznanja.

Ovogodišnji žiri koji je radio u sastavu: Zlata Bojović, predsjednik, Anđelka Cvijić, Dragan Simeunović i Bojan Jović, odlučio je da nagradu za Izdavača godine u 2022. dodijeli ravnopravno izdavačkim kućama Prometej iz Novog Sada i Pravoslavna riječ, takože iz Novog Sada.

Na svečanosti uručenja nagrada na Sajmu knjiga, Nagradu za izdavački poduhvat godine dobio je Službeni glasnik za izdanja „Sabrana djela Franca Kafke“ i „Sabrana djela Stanislava Krakova“.

Najbolji izdavač iz dijaspore je Matica srpska, Društvo članova iz Crne Gore za knjigu „Crna Gora kroz istorijska dokumenta – narod, jezik, država“ Jovana B. Markuša.Iz regiona najbolji izdavač je Akademija nauka Republike Srpske za ediciju „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima“. U ovoj ediciji jedno od poglavlja pripremili su istraživači sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Velibor Spalević i Milić Čurović: Modeliranje erozije zemljista zasnovano na primjeni računarsko-grafičkih metoda, monografije Odrzivi razvoj i upravljanje sumskim ekosistemima, koju su uredili Zoran Govedar, Milan Mataruga, Novo Przulj.

N.S