Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je telegram saučešća povodom smrti jednog od najznačajnijih književnika bivše Jugoslavije, Branimira Šćepanovića.

„Iskreno žalim zbog smrti Branimira Šćepanovića, jednog od najznačajnijih pripovjedača, romansijera i scenariste u bivšoj Jugoslaviji, sa respektabilnom međunarodnom književnom reputacijom.Njegovo reprezentativno djelo ostaće bitno svjedočanstvoo izazovima i obilježjima jedne epohe, koje nosi univerzalnu dimenziju“, navedeno je u telegramu.

Ministar Bogdanović istakao je da su egzistencijalna i psihološka tumaranja Šćepanovićevih junaka, čovjekove nesraslosti i traganja za smislom života, i danas jednako aktuelne teme, kao i u vremenu kad ih je pisao.

„To nas obavezuje na novo čitanje njegove proze, ne samo iz pijeteta kojeg po prirodi stvari priziva završetak života jednog pisca već, prije svega, zbog podsjećanja na one antagonizme između pojedinca i društva koje je u svojim pripovjetkama i romanima problematizovao. Branimir Šćepanović će u svojoj Crnoj Gori, u kojoj je rođen i u kojoj je ostvario prve književne uspjehe, uvijek imati posebno mjesto u velikoj crnogorskoj tradiciji pisane riječi“, navedeno je u telegramu ministra Bogdanovića.

Izvor: rtcg.me