Tradicija pisane riječi u Bijelom Polju datira još od 12. vijeka kada je upravo u Bijelom Polju nastalo Miroslavljevo jevanđelje. Tu su i harvardski profesori Milman Peri i Albert Lord riješili homoreovsko pitanje, kada su otkrili Avda Međedovića i njegov ep „Ženidba Smailagić Meha“ od preko 12.000 stihova. U Bijelom Polju su rođeni velikani južnoslovenske književnosti Risto Ratković, Ćamil Sijarić, Miodrag Bulatović…

Bijelo Polje, privredni, kulturni i obrazovni centar dala je i medijima značajno mjesto i ulogu u životu obrazovnog centra sjevera Crne Gore. U Bijelom Polju su dopisništva svih crnogorskih pisanih i elektronskih medija a novinarska branša cijenjen posao koji se odlikuje tačnom, pouzdanom i blagovremenom informacijom.

Mediji i novinarstvo danas u Bijelom Polju ne poznaju granice, jer proces glo­balizacije ne poznaje prepreke između domaćeg i internacionalnog izvještavanja a vijesti prožimaju svaku sferu našeg života. Od velike važnosti je da su mediji između slobode govora i govora mržnje u obavezi da naprave jasnu distancu i pogotovo da doprinose poštovanju ljudskih i posebno manjinskih, prava, kao nešto što moraju da baštine na mnogo većem nivou.

Četvrti broj časopisa Trag posvetili smo braći Bulatović, velikim pregaocima u oblasti novinarstva, profesiji koja se često naziva sedmom silom.

U časopisu, osim sjećanja na braću Bulatoviće i rubrike: Crtice o Bijelom Polju: Radomira Perišića, Murata Ćorovića; Naučni radovi i eseji: dr Žarka Lekovića, prof. dr Radenka Šćekića, ma Radivoja Bogavca, mr Zorana Boškovića, Mladena Španjevića;Proza i poezija:Melide Travančić, Edite Dautović, dr Mihaila R. Čabarkape, Nataše Žurić, Antona Gojčaja, Rajka Boškovića, Milorada Mila V. Zejaka; Kritike koje potpisuju: prof. dr Draško Došljak, za knjigu “Bajke i zaštitnice gradova”, doc. dr Mirko Jakovljević za “Pisma uredniku”; Nove knjige: doc. dr Mirko Jakovljević za knjigu “To nije sve”, Mila Zejaka i Zdravka M. Boškovića, prof. dr Žarka Lekovića za knjigu prof. dr Radenka Šćekića “Mediji i geopolitika”

Izdavači međunarodnog časopisa za kulturu sjećanja i društvena pitanja TRAG su Visoka škola za komunikacije (VISKOM), Beograd i Lider mont media, Kolašin. Posebno, izdavači, se ovom prilikom najiskrenije zahvaljuju za nesebičnu podršku, pogotovo za štampanje četvrtog broja TRAG-a JU Muzej Bijelo Polje.

Izvor:Uredništvo