Manifestacija se organizuje u saradnji sa Šahovskim savezom Crne Gore.

Kako je najavljeno, u sklopu manifestacije održaće se: – 15. Amatersko prvenstvo Crne Gore (30-31. Jul), Memorijalni turnir u spomen na preminule šahiste iz Berana ( 06. avgust) – Otvoreno brzopotezno prvenstvo Berana (07. avgust), Prenstvo Berana za mlađe kategorije septembar

15. Amatersko prvenstvo Crne Gore održaće se 30-31. jula u Beranama, u sali Hotela “Il Sole” sa početkom u 12:00 časova. Turnirskim pravilnikom biće bliže definisana satnica i svi ostali detalji koji nisu regulisani raspisom takmičenja”, navedeno je.

Pravo nastupa imaju svi igrači sa crnogorske rejting liste kao i svi državljani Crne Gore koji se ne nalaze na drugoj rejting listi sa rejtingom 2300 i manjim, zaključno sa titulom FIDE majstora.

Turnir se igra po švajcarskom sistemu, 9 kola. Tempo igre je 25 minuta po igraču uz bonifikaciju od 5 sekundi za svaki odigrani potez. Za takmičenje važe Pravila igre FIDE uz Aneks za ubrzani šah kao i pravilnici ŠSCG. Turnir se rejtinguje.

Pobjednik postaje amaterski prvak Crne Gore za 2022. godinu. Pobjednik dobija pehar a tri prvoplasirana igrača medalje. Nagradni fond iznosi 600 € i raspoređen je na 6 redovnih i 7 specijalnih nagrada.

Prema najavi, Memorijalni turnir u čast preminulih istaknutih beranskih šahista I šahovskih radnika održaće se nedjelju dana kasnije- šestog avgusta.

I taj turnir, koji će se održati 6. avgusta, odvijaće se u sali Hotela “Il Sole” (organizator zadržava parvo da promijeni mjesto igranja, o tome će blagovremeno obavijestiti igrače) sa početkom u 10:00 časova.

Mogu nastupit svi igrači iz zemlje i inostranstva. Strani igrači mogu nastupiti samo ako imaju otvoren FIDE ID broj. Sistem i tempo igre: Turnir se igra po švajcarskom sistemu, 9 kola. Tempo igre je 10 minuta po igraču uz bonifikaciju od 5 sekundi za svaki odigrani potez. Za takmičenje važe Pravila igre FIDE uz Aneks za ubrzani šah kao i pravilnici ŠSCG. Turnir se rejtinguje”, naglašeno je.

Kako se ističe, pobjednik dobija pehar a tri prvoplasirana igrača medalje. Nagradni fond iznosi 400 € i raspoređen je na 6 redovnih i 2 specijalne nagrade.

Organizator je obezbijedio smještaj u hotelima “S” i “IL SOLE”. Za smještaj kontaktirati organizatora, a kontakt osoba je Miodrag Mališić, tel. 069 579 126. Ogranizator zadržava pravo da promijeni raspis takmičenja u slučaju potrebe, naglašava se, između ostalog, u obavještenju.

Piše: S.R