Prisjećam se ovih dana svega što je tokom boravka u Crnoj Gori za našu zemlju učinila gospođa Doris-Polet Kammerlander na čelu Kancelarije austrijsko-crnogorskog partnerstva koja je prioritetno radila na razvoju Bjelasice i Komova i pet opština koje ih okružuju. I još uvijek ne mogu da se otmem utisku da je između ostalog uspjela da na njemačkom jeziku objavi svoj izbor djela najboljih crnogorskih autora vodeći se da štivo najtipičnije prikazuje Crnu Goru i crnogorski narod.

Daniel Vincek

Smatram da knjigu „Evropa čita Crnu Goru“ treba svako da ponese kada krene u našu zemlju. Ona je jedinstveni „vodič“ i duha i geografije. Naša Doris priredila je i, između ostalih izabrane tekstove Miodraga Bulatovića, Milovana Đilasa, Danila Kiša, Petra Petrovića Njegoša, Mihaila Lalića, Boška Pušonjića i zapise stranih autora. Po mom mišljenju ova knjiga više govori o Crnoj Gori nego brojni priručnici i turistički vodiči.

Reprezentativni autori

Ne pretjerujem kada kažem da je u njoj sabrano više informacija o našem narodu i ovom prostoru nego što ih imaju i neke biblioteke.  Inače, Doris- Polet Kammerlander je i ovdašnje ljude vodila u Austriju kako bi videli njihove planine i time, upoređivanjem, shvatili kakve su mogućnosti crnogorskih planina. I sve to samo iz želje da se između dva naroda uspostavi jedinstvo duha i planina i da se crnogorski turistički, ekološki i svi drugi potencijali predstave Evropi. Za sve učinjeno veliko HVALA gospođi Doris-Polet Kammerlaander.

Piše: Daniel Vincek