Premijera predstave Snježna kraljica, Gradskog pozorišta Podgorica, biće održana u petak, 5. februara u 18 časova u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović”. To je ujedno i prva premijera u sedamdesetoj sezoni te institucije.

Priča “Snježna kraljica”, H. C. Andersena, koju je po tekstu Evgenija Švarca režirao Jagoš Marković, govori o ljubavi i prijateljstvu koje može pobijediti zlo, a namijenjena je mlađoj publici.

“U ovom ružnom vremenu koje nas okružuje svakakvim negativnostima dogodio se jedan čudesan čin ljepote. I to ljepote sa dva aspekta: ljepote po sebi i ono što zovemo umjetničkom ljepotom”, kazao je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

Dodao je da je predstava apsolutno suočavanje s ljepotom, ali i emocijom: “Ovdje se prezentira nešto što jeste nadgradnja, što je viša poetska istina, što je suočavanje s ozbiljnim problemama, al na način koji je djeci prihvatljiv, a odraslima zanimljiv”, rekao je Koprivica.

“Ova predstava angažuje njihovu maštu, njihovo odrastanje, angažuje ih da budu bolji ljudi i da vjeruju u prave i ljudske i prijateljske i društvene i životne sisteme vrijednosti”, poručio je umjetnički direktor Gradskog pozorišta, Dušan Kovačević.

Dodao je i da je režiser predstave, Jagoš Marković “dao jak lični i estetski pečat repertoaru Gradskog pozorišta”.

Marković je poručio da je riječ o predstavi o ljubavi.

“Ali i o onome kakav bi svijet treba da bude. Vjerujem da daje dobar model djeci, ali i odraslima, jer smo je radili i za djecu i za odrasle”, kaže režiser.

Da je to tako smatra i mlada glumica Jelena Simić, koja vjeruje da je “predstava za svakoga ko želi da nađe smisao u ovim ludim vremenima”.

Predstava “Snježna kraljica” biće tokom februara izvedena još četiri puta – dva dana nakon premijere, kao i 20. i 21. februara.

Izvor: mediabiro

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime