”Svjedoci smo da se vrijeme neophodno za izolaciju oboljelih i kontakata u pojedinim državama mijenjalo prvo od sedam, preko 10 do čak 28 dana… Da bi se u većini država ustalilo između 14 dana i 21 dan. Najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno mislilo te da su pacijenti zarazni dan-dva prije pojave simptoma da zaraznost raste sa pojavom simptoma, da je najveća tokom prva dva dana da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih 10 dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome,” istakao je Begić za CDM.

Zaraznost asimptomatskih slučajeva očigledno traje i kraće – što su napokon dobre vijesti za sve javno-zdravstvene radnike, kaže on.

dr Senad Begić

”Uvažavajući ova naučna saznanja, najnovije preporuke američkog Centra za prevenciju bolesti od 27. jula, predviđaju da inficirani pacijenti bez simptoma mogu napustiti izolaciju već nakon 10 dana bez kontrolnog pregleda. Preporuke se, međutim, ne odnose na pacijente koji imaju simptome, a nalaze se u samoizolaciji ili na bolničkom liječenju kao ni za pacijente sa teškom kliničkom slikom koji se smatraju oporavljenim najmanje tri dana nakon povlačenja kompletnih simptoma što kod određenih težih pacijenata može da traje poprilično dugo. U svakom slučaju izolacija i oporavak kod svih pacijenata mora trajati najmanje 14 dana”, kazao je Begić.

Izvor: rtcg.me