Planinarski  klub „Gorica“ iz Podgorice

Planinarski klub „Gorica“ osnovan je u januaru 2001. godine inicijativom nekoliko iskusnih planinara kao Planinarsko društvo „Gorica“. Ime je dobilo po malom brdašcu, park-šumi i poznatom šetalištu u Podgorici. Osnivački inicijativni odbor sačinjavali su poznati planinarski aktivisti kao što su Miodrag Mijo Kovačević, Aleksandar Đurašković, Dušan Delić, Ratko Popović, Svetislav Šole Šoškić. Prvi predsjednik Društva bio je Ratko Popović (2001-2003.), zatim Aleksandar Đurašković, u tri mandata (2003-2015.), a od 2015. godine klub vodi Edita Files Bradarić.

Prije dvadeset godina postavljeni su temelji jednog ozbiljnog i dugotrajnog društva koje je u kontinuitetu ostvarivalo planinarske aktivnosti, dostigavši do danas skoro 1000 planinarskih akcija, u kojima je učestvovalo 400 članova.

Klub je uglavnom usmjeren na klasično planinarenje i pješačenje, uz povremene istupe ka visokogorstvu, hodanje ili ture sa krpljama,  kao i takmičarske discipline u planinskom trčanju i planinarskoj orijentaciji. Tokom godine bude aktivno 55 do 75 članova, koji izvedu prosječno 47 akcija. U prvim godinama obišli su sve krajeve Crne Gore i popeli sve najznačajnije planinske vrhove.  Od 2007. godine „Gorica“ je, svojim višednevnim ekspedicijama ili pridruživanjem pojedinih članova drugim klubovima i asocijacijama, iskoračila u inostranstvo na poznate balkanske i evropske planinarske i visokogorske destinacije kao što su Olimp, Triglav, Rila, Pirin, Korab, Gran Paradizo, Mon Blan, Elbrus, Ararat, Kazbek, Marmolada, Visoke Tatre-Risi, Karpati-Moldoveana, Šarplanina … 

PK Gorica, Podgoica

Kao klub iz Podgorice „Gorica” je svojim planinarskim aktivnostima, markiranjem staza i izdavanjem Planinarskog vodiča kroz Žijovo, popularizovala planine iz najbližeg okruženja, a to su Kučke planine. Od 2002. godine klub organizuje planinarsku međuklupsku manifestaciju „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru” sa usponima na atraktivne okolne vrhove. Sa „Danima Gorice” izrastala je i želja da na ovom području imamo i svoju planinsku kuću, što se ostvarilo 2018. godine, kada  je u saradnji sa nosiocem prava svojine i našim članom, izgrađena Planinska kuća Petrović.

Od samog početka „Gorica” je značajno doprinijela širenju lokalne i stvaranju nacionalne mreže planinarskih staza:   Ekološko-rekreativna staza Obod, kod Rijeke Crnojevića, više staza u rejonu Žijova ili Kučkih planina sa postavljanjem kutija na najznačajnije vrhove, dionice dviju glavnih transverzala Crne Gore – PPT Orjen-Lovćen-Rumija i CT-1 Planinama Crne Gore, prigradske staze od Podgorice za Vežešnik, Malo brdo, Busovnik, Živu i Ilijino brdo.

Godine 2010. „Gorica“ se priključila skupini od 16 društava i klubova iz sedam zemalja Balkana koja svake godine organizuje Balkanske susrete planinara u drugoj zemlji. Kao organizator dva susreta, na Veruši 2012. i na Lovćenu 2017. godine, pokazala je svoju sposobnost u organizaciji ovakvih međunarodnih planinarskih susreta i uspješno promovisala crnogorsko planinarstvo izvan granica naše zemlje. 

Sveobuhvatna planinarska aktivnost hronološki je prikazana kroz 25 brojeva i 3 vanredna broja planinarskog  Biltena, koji izlazi najmanje jedanput godišnje. Atraktivne planinarske ture i teme promovišu se i na web-stranici  kluba www.pkgorica.me, a tekuća zbivanja sa atraktivnim fotografijama prate brojni članovi i prijatelji na društvenim mrežama.

Izvor: pscg.me