Planinarski klub “Durmitor”, Žabljak

Planinarski klub “Durmitor” osnovan je 27.11. 2013. godine sa prvenstvenim ciljem da se lokalno stanovništvo bavi planinarenjem i srodnim aktivnostima, prije svega na planini Durmitor, ali i širom Crne Gore. Iste, 2013.godine klub je postao član Planinarskog saveza Crne Gore.

Osjetila se potreba da se pojedinci koji su se bavili planinarenjem organizuju i oforme organizaciju, da bi zajednički radili na afirmaciji planinarstva kroz organizovanje planinarskih akcija, organizovano bavljenje alpinizmom, orjentiringom i kanjoningom, kao i kroz plansko održavanje postojećih i postavljanje novih atraktivnih planinarskih staza.

Jedan broj članova kluba su pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore, pa su samim tim nebrojeno puta uzeli učešće i u brojnim spasilačkim akcijama na nepristupačnim terenima Durmitora, Sinjajevine, u kanjonu rijeke Tare, Komarnice i Sušice. Iako klub postoji od 2013. godine spasilačke aktivnosti članova su mnogo starije i posebna su priča u njiovom i u životu kluba. Članovi kluba su pronalazili  izgubljene turiste, spašavali povrijeđene i transportovali nastradale, kako turiste tako i lokalno stanovništvo.

Logo kluba PK Durmitor

Od osnivanja klub radi na promociji planinarstva u osnovnim školama. U 2014. godini ostvarena je uspješna saradnju sa OŠ „Dušan Obradović” sa Žabljaka. Osnivanjem sekcije, orjentiring je uvršten u vannastavne aktivnosti.  Mjesečno se organizuje jednodnevna akcija za podmladak. Pored velikog broja visokogorskih akcija realizovane su i brojne akcije u okviru kojih su ispenjani vrhovi do 2000 mnv. Organizovan je prolazak kroz kanjon Nevidio, rafting Tarom, skijaške akcije i biciklističke ture.

Ugovor o domaćinu Nacionalne mreže planinarskih staza u masivu Durmitora podržana od strane Ministarstva turizma, kao i od strane Planinarskog saveza Crne Gore, realizuje se od 2013. godine. U okviru projekta Vodiči za kanjoning, podržanog od strane Planinarskog saveza,  učešće su uzela dva člana kluba.

Trenutno, klub broji oko 30 aktivnih članova, 5 licenciranih planinskih i pješačkih vodiča, dva licencirana vodiča kroz kanjoning, 5 licenciranih markiranata, trenera i jednog sportskog stručnjaka iz oblasti planinarstva.  

PK „Durmitor“ uspostavio je saradnju sa brojnim planinarskim klubovima u zemlji i inostranstvu sa kojima već godinama uspješno organizuje planinarske akcije.

Izvor: pscg.me