Klub vojnih planinara Crne Gore  “Kapetan”

          Klub vojnih planinara Crne Gore “Kapetan” osnovan je 25. juna 2012. godine, a u Registar amaterskih sportskih organizacija, upisan je 31. juna 2012. godine.

Klub su osnovali pripadnici Vojske Crne Gore – entuzijasti i ljubitelji planina, u prvom redu “Vojni planinari”, koji su svoja znanja iz oblasti planinarstva i alpinizma sticali u najboljim svjetskim centrima za obuku planinskih jedinica.

          Sjedište Kluba je u Podgorici, ali postoje ogranci u još četiri grada i to: u Kolašinu, Pljevljima, Nikšiću i Danilovgradu.

Od osnivanja, klub je član Planinarskog saveza Crne Gore, a nešto kasnije i IFMS (International Federation of Mountain Soldiers).

          Pored takmičarskih ekipa koje nastupaju u planinskom trčanju i planinarskoj orijentaciji, klub razvija sekcije i nastoji da učestvuje na svim planinarskim događajima na ovim prostorima.

Klub Vojnih planinara Crne Gore

          Najznačajnije aktivnosti koje klub organizuje u toku jedne godine su:

  • tradicionalni, memorijalni pohod na Durmitoru „General Danilo Jauković“, koji se svake godine održava  na Dan državnosti – 13. jula, kada se ujedno obilježava i Dan kluba;
  • memorijalni zimski pohod na skijama i krpljama na Bjelasici, pod nazivom „Vukšin marš“ (koji se po tradiciji održava krajem januara);
  • Via Ferrata „Kanjon Ćehotine“ (tokom mjeseca maja);
  • na međunarodnom planu, najznačajnija aktivnost na kojoj redovno učestvuju predstavnici kluba (a na taj način i Crna Gora) su kongresi IFMS-a.  Klub, odnosno naša država bili su domaćini jednog takvog događaja, 2015. godine u Budvi.

          U klubu postoji težnja za organizovanjem ekspedicija na najviše vrhove kakva je bila 2016. godine na Olimp, ali zbog prirode posla najvećeg dijela članstva, za sada su to samo pojedinačni dometi.

          Najiskusniji takmičari, planinari i alpinisti, članovi KVP CG „Kapetan“ nesebično dijele svoja znanja i iskustva i prenose ih na ostale članove planinarske zajednice, pogotovo one najmlađe, i na taj način doprinose razvoju planinarstva i alpinizma u zemlji.

Izvor: pscg