Planinarsko-smučarsko društvo “Vojo Maslovarić iz Ivangrada, na čijem su se čelu decenijama nalazili Safet Softić, predsjednik, i Branko Božović, sekretar, u ljeto 1965. godine odlučilo je da svoja dva istaknuta člana pošalje u Zagreb na obuku za rukovodioce i vođe akcija Gorske službe spasavanja. Bili su to Vukašin Šine Babović i Milutin Tine Nedić. Nakon njihovog povratka sa obuke, na godišnjoj skupštini Društva, održanoj 18. decembra 1965. formirana je prva Gorska služba spasavanja koja je brojala pet članova. Pored Šineta Babovića i Tineta Nedića, njeni članovi bili su i Arif Ringe Ramusović, Branislav Brano Krivčević i dr Raslav Ćiro Babović.

Već naredne nedjelje, 25. i 26. decembra 1965. Služba je izvela podvig o kom je danima pisala sva jugoslovenska štampa. Od gladi, hladnoće i bijele smrti koja im je prijetila, spasili su 200 putnika iz tri autobusa i preko 40 putničkih i teretnih vozila koje je sniježna mećava zarobila na vrhu Čakora. Krčeći put kroz sniježne nanose od skoro dva metra, noseći na svojim leđima promrzlu djecu i pomažući iznemogle i bolesne, ivangradski spasioci na čelu sa Vukašinom Babovićem doveli su sve putnike žive i zdrave do mjesta Bjeluhe gdje ih je preuzela grupa spasilaca Planinarskog društva “Đeravica” i bezbijedno dalje sprovela do Peći.

O tom podvigu ivangradskih planinara prije punih 56 godina, pisala je sva jugoslovenska štampa, a ovdje se o njima danas više ništa ne zna. Branka, Safa, Brana, Arifa, Ćira i Vula odavno nema među nama, ali, na sreću, još uvijek je tu posljednji živi svjedok ove nevjerovatne ivangradske priče, planinarski veteran i spasilac Milutin Tine Nedić.

No, kao i da nije. Decenijama unazad u ovom gradu pamti se samo zlo, dok se dobro brzinom svjetlosti zaboravlja. Kultura lijepih sjećanja traje nam od doručka do večere, da bi ujutru iznova nastavili da mrzimo, do podne sebe a od podne čitav svijet. Ali, makar povodom sedamdeset godina od osnivanja legendarnog ivangradskog Planinarsko-smučarskog društva i Planinarskog saveza Crne Gore, kao i 56 godina od osnivanja prve ovdašnje Gorske službe spasavanja, vrijedi podsjetiti na ove ljude i njihova dobra djela. Možda to neko ipak pročita i sjeti se makar Tineta. Da ga bar jednom potapše po ramenu i pomene između dva predizborna slogana i izgužvana tiketa ovdašnjih kladionica…

Planinari-heroji

(Slijeva: Vukašin Babović (vođa grupe), Arif Ramusović, Brano Krivčević, Tine Nedić i peti član ekipe Gorske službe spasavanja PSD “Vojo Maslovarić”, čuveni beranski hirurg dr Raslav Ćiro Babović.)

Piše: Adem Ado Softić