Fotograf koji je orijentisan na prirodu, njen zaljubljenik i osvajač, promoter prirode koji može doći na neka mjesta koja su nama ostalim nedostupna. On bilježi trenutak kao istinski narator stvarnosti ali ne riječima nego objektivom, kazala je direktorica Centra za kulturu u Kolašinu Gorica Ilinčić, otvarajući izložbi „Bojanove boje“, autora Bojana Kuburovića.

Sa otvaranja izložbe

Prema riječima Iličnić, autor nas svojim bojama podsjeća na postojanje magičnih i čudesnih mjesta koje treda da nas ojačaju prirodnom ljepotom i inspiracijom.

O Bojanovim fotografijama je govorio i komunikolog Mirko Jakovljević, ističući da on pripada onima koji su poželjeli da se fotografijom vrate i rekonstruišu što je nekada bilo, ali ovoga puta novim tehnikama fotografije.

– Od malih nogu, Bojan je ušao u svijet ljubitelja prirode i planinarenja, u koji ga je uveo otac Ljubiša a zdrav način života mu je udahnuo i doajen planinarstva Mijo Kovačević. Svim tim ljepotama koje je tada doživio i neke zabilježio tadašnjim foto aparatom, Bojan se sada vraća sa moćnijim tehničkim uređajima i životnim iskustvom ozbiljnog umjetničkog fotografa.To su fotograije koje odslikavaju ne samo njega već i njegovu Crnu Goru, one su autonomne i kreativno prepoznatljive – kazao je Jakovljević.

Svoj sud o Bojanovim fotografijama dao je i Darko Drljević, svjetski poznati karikaturista. On je podsjetio da sama riječ fotografija znači crtanje pomoću svjetlosti, postajući na na taj način svjedok jednog vremena.- Živimo vrijeme fotografije, ona je u ekspanziji, ima široku društvenu primjenu, uz pomoć savremene tehnologije, svi se bave fotografijom. Ipak, pravu i vrijednu umjetničku fotografiju, mogu napraviti samo oni sa osjećajem za kadar i kompoziciju, osjećaj za pravi trenutak. Oni koji uočavaju detalje i prikazuju ih na umjetnički način. Naš Bojan ima sve te komponentne, posjeduje umjetničku crtu i osjećaj za pravu i kristalno jasnu umjetničku fotografiju – kazao je Drljević.

Iz magle

Kuburović je postavio pitanje „šta se ne vidi na ovim fotografijama“. I odgovorio – ne vidi se fotograf, fotograf promrzlih prstiju, kaljavih i kvasnih cipela i garderobe.

– Ne vide se pređeni kilometri, kvarovi na opremi i automobilu, dosadni rojevi insekata onda kada fotografija traži višesatno stajanje na jednom mjestu. Ne vidi se odricanje od druženja sa prijateljima i porodicom. Mene su obojili još kada su mi dali ime – Bojan. Otuda „Bojanove boje“. Boje su svuda oko nas – kazao je Kuburović.

Izložbu je proglasio otvorenom Milosav Bulatović, predsjednik opštine, naglašavajući da ove fotografije kao umjetnička vrijednost, treba da budu i dopuna turističkoj ponudi Kolašina.Uvjerili smo se kako je Bojan sagledavao trenutke koji su suština fotografije.Ovaj svestrani mladi čovjek treba da bude primjer kako se u Kolašinu koji se sve više razvija, mogu ostvariti uspješne društvene i umjetničke karijere,kazao je Bulatović.

Izvor: Dr.Drašković, pobjeda.me