Do Prvog svetskog rata u Crnoj Gori su postojala dva bioskopa. Jedan na Cetinju a drugi u Nikšiću. U gradu pod Trebjesom još 1910. gostovao je putujući bioskop, da bi prvi stalni bioskop pokrenuo Branko Šobajić. Bioskop je u adaptiranom prostoru njegove kuće osvetljenom lampama petrolejkama počeo sa emitovanjem filmova nakon Balkanskih ratova i radio do 1914. god.

Cetinjske novine, br 52 (11. februar 1917) objavljuju pod nadnaslovom Dopis iz Nikšića :

Nikšić, 1. februara

BOJNI KINO

Nikšić će kad to konačno dopusti dovoz materijala i do nas uprkos zlom vremenu i tegobama transporta imati svoj stalni bojni kino. Za predstave uređena je dvorana jednog bivšeg društva i ima u njoj mjesta za 150 sjedala, a i potrebne ulaze i izlaze kako je to propisano radi sigurnosti. Dosad je davano četiri predstave, jedna je od njih besplatno za školsku djecu grčko-istočne vjere na njihov Božić.

Prvi bioskop u Crnoj Gori, Nikšić

Može se javiti, da je dosadašnje večeri dobro posjetilo i civilno pučanstvo i vojništvo i da su svaki put sva sjedala bila rasprodana. Nesumnjivo je da je autor ovog teksta pod S. Šobajić mislio na Branka Šobajića, koji je zaista bio tada „ovdašnji“ fotograf… i “koji posjeduje još iz doba mira čitav uređaj za kino”. Branko Šobajić je preminuo te 1917. godine, za vrijeme austrougarske okupacije Nikšića, a o daljoj sudbini pomenutog „Bojnog kina“ u Nikšiću nemamo podataka.

Nikšićki trgovci, braća Todor i Risto Bošković kupili su 25. aprila 1923. godine moderan aparat za bioskop. Bioskopsko pozorište (tadašnji naziv za kino salu) bilo je smješteno u kafani Đuraševića. Bioskop je imao dvijestotine pedest sjedišta, a filmove je prikazivao Ristov sin Boško.

Pero Berkuljan (1885-1954), kafedžija, prema sjećanju nekih članova njegove porodice prikazivao je filmove u ulici, danas s imenom Josipa Sladea, do 1925. godine, kada je izgrađen Dom zanatlijsko-radničkog udruženja sa salom koja je imala četiristo sjedišta u parteru, lože i galeriju. Berkuljan je tamo otvorio bioskop i kafanu. Od 1938. godine, kad je Domu renoviran krov, Berkuljan je prikazivao filmove u zgradi Zahumlja, a potom do 1941. godine opet u Domu.


POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime