Gimnazija je osnovana 1926. godine, a njen prvi direktor bio je Miloš Rakonjac. Za 90 godina postojanja bjelopoljska gimnazija obrazovala je i na pravi životni put izvela blizu 20.000 maturanata i polumaturanata.

– Među njima je blizu 150 doktora nauka, preko 300 magistranata, ogroman broj ljekara, inženjera, profesora, istaknutih javnih, kulturnih, naučnih i sportskih radnika. Gimnazija „Miloje Dobrašinović“ danas je moderno školsko zdanje i jedna od najboljih vaspitno obrazovnih ustanova u državi. Potpuno je rekonstruisana školska zgrada u koju je Ministarstvo prosvjete uložilo preko 700. 000 eura. To je sada komforan objekat, u kome preko 600 učenika i 55 uposlenih može nesmetano da uči i da radi.

Jedan od uspješnih nekadašnjih učenika Gimnazije Aleksandar Žurić ističe da je više nego ponosno i dostojanstveno biti građanin Bijelog Polja i nekadašnji ili sadašni polaznik te prosvjetne ustanove. – Učenici Gimanzije „Miloje Dobrašinović“ nijesu se samo trudili da upoznaju svijet u kojem žive, da proniknu u njegove tajne, već su svojim pregalaštvom nastojali i uspijevali da ga načine ljepšim i boljim mjestom za život. U Gimnaziji su profesori potencirali a učenici usvajali principe poštenja, rada, čovječnosti, tolerancije, ljubavi, patriotizma i svih moralnih normi, kako bi se poštovao svoj grad, narod kojem pripadaju, različiti narodi sa kojim žive i zemlja koja ih je podigla, smatra Žurić. Gimnazija Miloje Dobrašinović bila je i biće uvijek stub obrazovnog razvoja crnogorske držve i samo znanjem i onim što dobijamo od Gimnazije možemo graditi našu zajedničku kuću.

Piše: N.S

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime