Intervju: Veselin Vuković, odbojkaški trener

ČAST I PONOS

Prvi selektor crnogorske odbojkaške reprezentacije nakon osamostaljenja, nekadašnji trener, između ostalih  japanskog Tandersa, aktuelni šef struke AL AIN CLUB-A iz UAE o odbojci i perspektivi tog sporta u Crnoj Gori

Gospodine Vukoviću, zašto je odbojka među najpopularnijim sportovima?

Vuković: Najprije da Vam se zahvalim na pozivu da razgovaramo o odbojci za „Kolašinske poglede“. Odbojka je kolektivna igra i spada u veoma kompleksne i zahtjevne sportove. Naime, u najmanjem terenskom prostoru igra dosta igrača, a tu su i sudije i članovi stručnog štaba, igrači na klupi pored terena kao i publika. To je, priznaćete, veoma zahtjevno u svakom smislu a i sama igra je dinamična. I, upravo, taj odnos između svih aktera igre, ta komunikacija između svih aktera, sociološko- psihološki pristup utakmicama, pogotovo igrača mora biti na najvišem nivou. To izdvaja odbojku od ostalih sportova. Nova pravila su omogućila da se svaka greška pretvara u poen. Igra je ubrzana i sve to zajedno čini odbojku popularnim sportom za koji se mladi sve više opredjeljuju.

Raspadom prethodne državne zajednice došlo je do formiranja i novih držanih reprezentacija u svim sportovima. Kako je to uticalo, kada je riječ o odbojci, na Crnu Goru?

Jedan od najvećih problema za sport uopšte je što je nestala mogućnost da se organizuju kvalitetna sportska ligaška takmičenja. U svim sportovima. Izdvojio bih košarku jer je ABA liga pokazala zašto su važne lige koje imaju kontinuitet koga u drugim sportovima nema. Ne mogu se ostvariti dobri rezultati bez kontinuiteta u takmičenju. Navešću primer Slovenije.  Tamo smo uradili rez. U rosteru od 14 igrača njih 9 je igralo 2012, i imalo dobre rezultate. U ovom  trenutku ispred nas su Slovenija, Srbija po rezultatima u perspektivi Hrvatska. U Crnoj Gori je smjena generacije koja ima potencijal za bolje rezultate. Pohaljujem Odbojkaški savez koji radi veoma dobro uprkos hroničnom nedostatku novčanih sredstava. Projekat „Odbojka u školama“ je veoma dobra priča. Rezultati testova koje smo dobili pokazali su da Crna Gora ima dobru perspektivu u budućem igračkom kadru našeg sporta.

Gospodine Vukoviću, vodili ste značajne reprezentacije i klubove i van evropskih prostora. Koja je razlika u trenerskom pristupu kod nas i na strani?

Veselin Vuković

Kada se sve uzme u obzir, ipak sve zavisi od metodologije rada, a tu trener sa saradnicima ima veliku ulogu. Složen je to proces, ali u najkraćem šef struke, trener mora da ima procjenu do kog nivoa igrači imaju predispozicije uključujući i želju da se takmiče i ostvare rezultate. Da li su sposobni za najviše domete? Ako se tu donese pogrešna procjena za svakog člana tima igrači „okreću leđa“ treneru a samim tim i njegovim planovima i ambicijama kao i željama čelnika kluba ili reprezentacije. Ne mogu da vas prate i onda na neki način dolazi do nemogućnosti da se realizuje zacrtano. Primećujete da vas bojkotuju jer ne mogu da prate takmičarski program i trenerski proces. Veliki klubovi imaju, zahvaljujući dobrim budžetima i priliku da trener ne pogriješi u selekciji igrača i njihovo „okretanje leđa“ svede na minimum. Veoma je bitan i razgovor sa igračima o svim problemima i, možda, nezadovoljstvu koje ih opterećuje. Zatim, otvoreni razgovor sa upravom i vlasnikom kluba. Koje su njihove želje… U Japanu, recimo, igrači se draftuju sa fakulteta a potom ih zapošljavaju u neku od vodećih kompanija. U takozvanom arapskom svijetu odbojka je pod B. Sportisti se prvo odlučuju za posao. Oni imaju motiv i da igraju jer ostvaren rezultat na sportskom polju im je dodatno važan u ukupnom ostvarenju  sopstvene ličnosti. Mislim da su najdalje u svemu otišli Emirati. To je potpuno uređena država. I u sportskoj komunikaciji o kojoj smo ranije govorili.

Gospodine Vukoviću da li se sećate utakmce koja proglašena za najbolji meč? Igrali su tadašnja Srbija i Crna Gora, čiji ste bili selektor, protiv Brazila u finalu svjetske lige.

Naravno. Ostao je žal što nismo dobili utakmicu i osvojili prvo mjesto. Iako smo tada prvi put bili drugi u svjetskoj ligi svi smo nakon utakmice bili razočarani. Taj rezultat je ušao u najveće domete jedne reprezentacije, jednostavno rečeno to je istorija. Imali smo meč loptu kod rezultata 2:1 za nas, ali se lopta prilikom smeča odbila od antene što se dešava veoma retko. Moguće da nam se vratila karma zbog nekih ličnih propusta reprezentativaca u pripremnom periodu i sreća otišla ka drugom finalisti. To takmičenje pamtiće se i po velikim nagradnim fondovima…

Vi ste, gospodine Vukoviću, bili i prvi selektor i trener crnogorske odbojkaške reprezentacije nakon osamostaljenja. Kakve emocije nosite iz tog perioda?

Čast i ponos!

Ako bi od Vas zavisio dalji razvoj odbojke u Crnoj Gori kakav bi taj put bio?

U ovom trenutku nemam krucijalne stvari koje bih po tom pitanju rekao. Sport i kutura trenutno plaćaju cijenu aktuelne situacije. U vremenima koja dolaze sve zemlje koje budu sistematski pomagale sport imaće rezultate. Sportiste, predstavnike i ambasadore zemalja treba stvarati. U Crnoj Gori generacija odbokaša koja polako silazi sa repezentativne scene je dva puta bila na prenstvu Evrope. Generacija koja dolazi ima šansu i kvalitet da se u kvalfikacijama a kasnije i na samom evropskom takmičenju pokaže u najboljem svijetlu i dokaže da imamo talentovane odbokaše spremne i za visoke domete. To se može videti i u ovim pripremnim kvalifikacionim utakmicama.

Za kraj razgovora, uz zahvalnost na izdvojenom vremenu, koji su Vaši planovi za naredni period?

Još godinu dana sam pod ugovornom obavezom u Emiratima. Od njih imam ponudu i da vodim nacionalni tim, odnosno da preuzmem državnu reprezentaciju Emirata nakon isteka ugovora sa klubom Al AIN. Odbojkaškom savezu Crne Gore uvijek sam tu da pomognem po svim pitanjima i tako dam i svoj doprinos daljem uspješnom razvoju crnogorske odbojke.

Razgovarao: dr Mirko Jakovljević