Tako o nedavno preminulom akademiku prof. dr Vučini Šćekiću sa raznih aspekta piše grupa autora: Petar Pantović, prof. dr Draško Došljak, mr Zoran B. Bošković i Vlado Zindović.

Poseban prostor rezervisan je i za beransko zdravstvo.Tako u ovom broju pored veoma pregledne i sadržajne studije prof. dr Draška Došljaka “Beranskom zdravstvu – kapa dolje” objavljeni su i tekstovi “Istorijski uslovi u kojima se razvijalo zdravstvo u Beranama, “JZU Dom zdravlja “Dr Nika Labović”,” Opšta bolnica Berane i “Tesla medical – bolnica Berane.

U posebnoj rubrici časopisa rezervisanoj za prozu i poeziju takođe je značajan dio prostora posvećen Beranama i Berancima.

Tako su u ovom broju objavljene tri pjesme ovdašnjeg knjževnika Braha Adrovića: “Uzaludna pjesma”, “Odijelo za prvovinciju” i “Čudo sred svijeta”, kao i biografija ovog autora. U ovoj rubrici objavljene su i dvije pjesme autorke Irene Ivanović iz PodgoriceKrik” i “Istina“.

U dijelu časopisa “Trag” rezervisanog za naučne radove objavljeni su prilozi prof. dr Radenka Šćekića (Crna Gora – kulturni identiteti i globalizacija u 21. vijeku), doc. dr Mirka Jakovljevića (Medijska pismenost u sistemu obrazovanja u Crnoj Gori).

I u rubrici “Kritika” docent dr sci Mirko Jakovjević se oglasio osvrtom na knjigu “Moj otac Fjodor Dostojevski” čiji je autor njegova kćerka Ljubov Dostojevskaja.

Objavljen je i prikaz knjige “Zavičaj” Mihaila Čabarkape čiji je autor Radomir Perišić kao i osvrt na nedavno objavljenu knjigu “Rječnik gornjobihorslog govora” autora prof.dr Draška Došljaka.

Izvor: espona.me