Kolašin će sredinom naredne godine dobiti nova dva putna pravca dionicu auto-puta od Podgorice do Mateševa, dugu nešto više od 40 kilometara i put Kolašin- Berane, kojim se rastojanje između ova dva grada skraćuje za oko 40 kilometara.

Izgradnja puta Kolašin Berane, koja je počela prije tri godine, vrijedna je oko 35 miliona eura.

Prema najavama investitora Ministarstva saobraćaja i Uprave za saobraćaj i izvođača radova, preduzeća “Euro-asfalt” iz Sarajeva, radovi na putu Kolašin- Berane, preko Bjelasice, treba da se završe naredne godine.

Procjene govore da je završeno oko 70 odsto ukupnih radova. Najzahtjevniji objekat na ovom putu je izgradnja tunela Klisura u dužini od preko dva kilometra. Zbog neplaniranih problema sa podzemnim vodama u tunelu i drugih geoloških problema, prolongirani su radovi i neće biti završeni u planiranom roku.

Ipak, dodatnim građevinskim intervencijama, sanirani su ti problemi i izvođačka dinamika je u ušla u potrebni ritam tako da je završetak puta planiran za narednu godinu. Vrijednost investicije je nepunih 35 miliona eura. Projekat se finansira sredstivima Evropske banke za obnovu i razvoj, preko Ministarstva za saobraćaj i pomorstvo i Uprave za saobraćaj. Izvođač radova je renomirano preduzeće za putnu izgradnju putne infrastrukture, “Euro-asfalt” iz Sarajeva.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović kazao je Dnevnim novinama da put Kolašin Berane, preko Bjelasice, ima izuzetnu važnost za kolašinsku opštinu i uopšte regionalno podizanje saobraćajnih standarda u ovom dijelu Crne Gore.

“Izgradnjom ove saobraćajnice, rastojanje između Kolašina i Berana, skraćuje se za blizu 40 kilometara. Ovim putem turistički sadržaji planine Bjelasice postaju bliži i kompaktniji. Sve što je do sada izgrađeno od turističkih kapaciteta i sve što će se izgraditi u predstojećem periodu, dobija na dodatnoj vrijednosti. Put je značajan i za razvoj poljoprivredne prozvodnje na Bjelasici, jer će ovom modernom komunikacijom brojne poljoprivredne parcele učiniti bližim za poljoprivrednu obradu. Sa putem Kolašin- Berane i budućim auto-putem Podgorica- Mateševo, naša opština postaje sve kvalitetnije saobraćajno čvorište što će doprinijeti kompletnom razvoju opštine”, kazao je Bulatović.

Sa druge strane, kako kaže, ovaj put, kao i ostale saobraćajnice kojima će se brže dolaziti u Kolašin, obavezuju i lokalnu upravu da spremno dočekaju povećanu frekvenciju saobraćaja koja će se neminovno dogoditi u narednom periodu.

“U konačnom, ovaj put će svojim standardima i dinamikom održavanja, povećati kvalitet saobraćajne povezanosti centralnog gradskog područja sa turističkim i poljoprivrednima kapacitetima Bjelasice. Biće bliži i hoteli i skijaške staze i katunu i planinska jezera”, kazao je DN prvi čovjek grada na Tari Milosav Bato Bulatović.

Takođe, ovaj put je od izuzetnog značaja i za Opštinu Berane, koja će izgradnjom ove saobraćajnice i prve dionice auto-puta, imati izuzetno dobru saobraćajnu povezanost.

Berane bi se zahvaljujući novom putu približilo i glavnom gradu, nakon izgradnje prioritetne dionice crnogorskog autoputa Smokovac – Uvač Mateševo. Umjesto dosadašnjih skoro tri sata, od Podgorice do Berane bi se stizalo za nešto više od sat vremena vožnje. Realizacija ovog projekta je od neprocjenjivog značaja i za okolne opštine Rožaje, Petnjicu, Plav, Andrijevicu i Gusinje.

Trenutno su u toku radovi na putu Jezerine Lubnice, koji se izvode na ukupnoj dužini od 14,44 kilometra i podijeljeni su na četiri dionice.

Na prvoj dionici Lubnice radi se rekonstrukcija puta u dužini od 6,61 kilometar i izgradnji galerije duge 80 metara. Na drugoj dionici Jelovica rekonstruisaće se put od oko tri kilometra, a na četvrtoj put dužine manje od jednog kilometra.

Iz Direkcije su ranije kazali da će na trećoj dionici Klisura rekonstruisati put od 3,87 kilometara i izgraditi tunel dužine 2.814 metara.

Prostornim planom Crne Gore putni pravac Berane -Kolašin planiran je kao regionalni put (oko 22,6 kilometara dužine).

Izvor: dnevnenovine