Prema riječima Vanje Madžgalj- direktorice Britanskog savjeta, riječ je o opremi koja doprinosi osnovama digitalne pismenosti, kroz bolje razumijevanje savremene tehnologije.

-Projekat se sprovodi već pet godina s ciljem razvijanja kritičkog mišljenja i vještina rješavanja problema kod djece u osnovnim školama ali i razvijanju prvih koraka programiranja i kodiranja što utiče na razvoj digitalne pismenosti u školama. Mikrobit je mini kompjuter koji se može programirati i razvijati kretivnost i smisao za inovacije kod djece kao i snažno razvijati njihov logički mozak, timski rad, kao i smisao za rješavanje problema. Ovaj projekat radimo sa 162 škole u Crnoj Gori kako bi kroz nove tehnologije transformisali i modernizovali obrazovanje – rekla je Madžgalj.

Madžgalj naglašava da će kroz program veoma zahtjevne obuke u kritičkom mišljenju i kodiranju proći više od 5.000 nastavnika.

-Sve škole smo opremili mikrobitovima, a sada i dodatnom opremom čime je stvorena sjajna osnova da se sistem modernizacije i tehnologija integrišu u normalan segment obrazovnog procesa. Ovo je prilika da djeca razvijaju smisao za inovacije i da naš obrazovni sistem prilagodimo potrebama tržišta rada i ekonomije– kazala je Madžgalj.

Zahvlajujući se na donaciji, direktor OŠ “25. maj”, Senad Tahirović kazao je da je ovaj program omogućio učenicima da nauče novine u nastavi i da kroz različite predmete razvijaju kritičko mišljenje, rješavaju probleme i nauče kodiranje.

-Samom upotrebom mikrobita promijenjen je pristup nastave u našim učionicama jer ovi uređaji čine učenje interesantnim i zabavnim. Učenici su konstatno pokazivali kreativnost, inovativnost i slobodno iznosili ideje, te postavljali izazovna pitanja. Uočili smo veliko interesovanje i samopouzdanje učenika koji dosad nisu bili baš aktivni na časovima. Bez obzira čime će se oni u budućnosti baviti, biće u mogućnosti da koriste vještine i znanja koja steknu kroz ovaj program što će im omogućiti da budu spremni za buduće životne izazove – istakao je Tahirović.

Partner u realizaciji ovog projekta je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Predstavljeni i učenički projekti

U Osnovnoj školi “25. maj” u Rožajama predstavljeni su i učenički projekti koji na inovativan način rješavaju određene probleme u zajednici, kao što su solarno grijanje i hlađenje u školi, zaštita šuma od požara, pametni štap za slabovide osobe, zaštita biloškog minumuma rijeka i slično,a sve automatski vođeno najmanjim moćnim uređajima, džepnim računarima – mikrobvitovima koji sami upravljaju ovakvim sistemima.

Кompletan nastavni kadara iz 20 škola iz ovih pet opština završio je obuku kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja mikrobitom.

Izvor: Dan; espona.me