Maj mjesec se širom svijeta obilježava kao  mjesec borbe protiv melanoma. Samim tim, novoosnovano Crnogorsko  udruženje medikalnih onkologa – CUMO sprovodi kampanju sa ciljem  obavještavanja i upozoravanja javnosti na značaj prevencije i ranog  otkrivanja melanoma.

Kako su saopštili, naziv kampanje „Borba protiv melanoma počinje  prevencijom – TI ODLUČUJEŠ!“ inspirisan je činjenicom da je melanom  izlječiv u 99% slučajeva ako se otkrije na vrijeme i naglašava značaj  prevencije u procesu ranog otkrivanja malignih promjena.

“Prema statistici globalne statističke mreže za maligne bolesti koja  objedinjava podatke za 185 zemalja, GLOBOCAN,  godina 2020. je donijela  19,3 miliona novih slučajeva obolijevanja i 10 miliona smrtnih ishoda od  malignih bolesti.  Melanom čini svega 1% obolijevanja od svih tumora  kože, ali je svakako najsmrtonosniji oblik kožnog tumora i uzrok je više  od 75% smrtnih ishoda. Dužina preživljavanja zavisi od stadijuma  bolesti: pacijenti sa metastatskim melanomom uglavnom imaju lošu  prognozu, sa istorijskim stopama preživljavanja od 5 godina <10% do  2011. godine. GLOBOCAN i EUCAN procjenjuju stopu incidence melanoma u  Crnoj Gori od 4.6 do 7,3. Ovaj podatak se uklapa u procjenu da zemlje
Mediterana, gdje pripada i Crna Gora imaju stopu obolijevanja od 8-10 na  100 000 stanovnika”, kazali su iz CUMO.

Kako su naglasili, činjenica koja ohrabruje jeste da su u Crnoj Gori  dostupne savremene terapije za pacijente oboljele od melanoma, koje su  napravile značajan pomak u liječenju ove veoma agresivne forme tumora  kože, produžujući preživljavanje pacijenata uz očuvan ili poboljšan  kvalitet života.

“Svaka osoba bi trebalo jednom u šest mjeseci ili godinu dana, doći na  pregled, a ukoliko spada u rizičnu grupu, po preporuci dermatologa i češće. Mladež koji pokazuje odstupanja u obliku, boji, veličini, ili ima bilo kakve nove karakteristike izgleda – krvarenje, formiranje nodulusa, predstavlja suspektnu promjenu koja zahtijeva hitan pregled. Ukoliko  primijetite bilo kakvu promjenu mladeža, obratite se bez čekanja Vašem izabranom lekaru, koji će Vas potom uputiti dermatologu.

Izvor: mediabiro