Boravišna taksa u Kolašinu ubuduće će iznositi jedan euro, predviđeno je predlogom odluke koja reguliše tu oblast.

Do sada se taksa naplaćivala prema 16 godina starom propisu i iznosila je 0,80 eura za objekte kategorisane sa tri do pet zvjezdica, odnosno 0,60 eura za smještajne kapacitete niže kategorije, objavio je Portal Vijesti.

Zakonom je predviđeno da 80 odsto novca prikupljenog na taj način pripada lokalnoj turističkoj organizaciji, a ostatak Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

Kako se podsjeća, lokalne TO trebalo bi da dio svog prihoda ostavrenog od boravišnih taksi koriste i za projekte valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara, ali i za poboljšanje uslova boravka turista.

“Novom odlukom, koja bi trebalo da bude pred odbornicima na sljedećoj sjednici Skupštine opštine (SO), korigovan je i iznos članskog doprinosa TO Kolašin. Godišnji članski doprinosi ubuduće će biti u rasponu od 50 do 8.000 eura, u zavisnosti od grupe kojoj pripada poslovna djelatnost i ostvarenih prihoda”, istakle su Vijesti.

Plaćanje tog doprinosa obaveza je svih koji se bave turizmom, ugostiteljstvom i sa njima povezanim djelatnostima, naglasio je Portal.

Izvor: espona.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime