KUD BIHOR – Dostojnik i baštinik

Briga o baštini, kulturi, tradiciji, etnologiji jednog naroda, civilizacijska je pažnja o tragovima vremena i svekolikom nasleđu koje ostaje biljegom prošlog i poveznicom sadašnjeg sa budućim vremenima. Zapisi i tragovi o kulturi, pjesmama, igrama, običajima i nošnjama, svekoliko je bogatstvo autentičnosti koje mapira najšire predjele iskona duha, koji se iz generacije u generaciju prenosio učvršćujući se kao temelj postojanja i najšire održivosti. Mnogi tumači – antropolozi, sociolozi, kulturolozi, lingvisti, etnolozi, u sadržaju i opusu rada kulturno – umjetničkih društava pronalaze i bilježe znamenite vrijednosti koje narodima i kulturama daju osobenost specifike koja kroz melos i igru govori o vjekovima nasleđa.

Formirano i utemeljeno na bazičnim vrijednostima kulture i običaja kraja koga reprezentuje KUD – Bihor pripada onim svjetionicima duha i tradicije dostojne pažnje, poštovanja i dužne kulture sjećanja. Prije daleke četiri decenije osnovano, ovo agilno i vrijedno društvo, povezalo je vremena, tradiciju i ljude. Obišao je ,,Bihor“ svijet i svijetu donio luču svjetlosti folklora i običajnih motiva kao dragocjene pokretne slike koja čuva riječi pjesme i igre zavičaja od zaborava. U svakoj od tih riječi i pokreta kraja čiji je dostojni reprezent prepoznaju se sudbe, duše, želje i nade, generacija prethodnika sa kojima gori iskra ovog ansambla.

Članice KUD-a “Bihor”

Koliko li je samo KUD – Bihor dočarao meraka i derta rasprostrtog u dalekim uspomenama bihorskog kraja, koliko je duša pjesma napojila, koliko je ljubavnih iskri ona razgorela. Koliko li je samo pitanja o vremenu, životu, ljubavi, prolaznosti, i sve čemu ne, ovaj ansambl, sjetno od boli do uzvišenosti, otvorio u iskonu plama koje ime života nosi.

Sve to i mnogo više od toga, jer pjesma kao i tuga, stanuje u svakom od nas, pa se i ne može opštim riječima kazati – sve to je kultura sjećanja KUD – Bihora koji u tradiciji i kulturi čuva svoje ime, čuvajući na taj način najbolje sebe, i ono u sebi! Četiri decenije posvećenika, zaljubljenika, baštinika i dostojnika kraja, uložilo je sebe u nadolazeće decenije i vjekove. Strpljivo i marljivo, društvo je raslo, puštalo jake grane tradicijskog stabla, dajući najbolje plodove koji u pjesmi i igri vječito traju.

I tako u nekoj dalekoj kosmogoniji kada nas ne bude, biće naše pjesme i igre, kao riječi i pečata o nama da smo nekad bili, da smo nekad pjevali i igrali. A tu se krije ta životna mistika koja u tradiciji neodvojivog i neprolaznog, štiti od običnog prolaznog.

Kao povjesnica kulturnog nasleđa KUD – Bihor ostaje da živi život dostojnika i baštinika, pronoseći riječ i igru kraja iz kog je ponikao i koje je Crnoj Gori i svijetu na najbolji način predstavio.

Mnogo je razloga zašto živi život u ovom vrijednom kulturno – umjetničkom društvu, i ne manje motiva i pregalaštva za nove decenije rada i života, koje će sa neke tačke daleke budućnosti obasjati najboljim sjajem, neke tačke daleke prošlosti.

Piše: mr Željko Rutović, sociolog kulture